Verantwoording bij de rondgang langs media omtrent werkwijze rond FvD 29 oktober 2022 Mediastorm heeft een rondgang gemaakt langs 27 eindverantwoordelijken van landelijke, journalistieke media. 23 van de 27 benaderde respondenten hebben onze vragen beantwoord.
Opkomen voor elkaar en de democratie in een verhardende online wereld Een interview met documentairemaakster Juul Op den Kamp 27 oktober 2022 Burgerjournalistiek is volgens documentairemaakster Juul Op den Kamp een verrijking van de democratische samenleving, maar de grens met online haat is dun. Waar ligt de grens? “Een mediawijze burger is de oplossing,” stelt ze.
'De kwaliteitsjournalistiek in het VK is van een hoger niveau dan in Nederland' 26 oktober 2022 Als correspondent in achtereenvolgend Zuid-Afrika, Duitsland en Groot-Brittannië zag Tim de Wit honderden, zo niet duizenden mediastormen opkomen en weer gaan liggen. Onverstoorbaar bleef hij het nieuws verslaan en de Nederlandse kijker voorzien van uitleg, feiten, context. In zijn nieuwe functie wil de kersverse Mediastorm-presentator die lijn doortrekken. "Het doet er niet zo toe wat ik vind."
Klokkenluider Roelie Post werd jarenlang achtervolgd 26 oktober 2022 Wat als je eigen rechtvaardigheidsgevoel je hele leven overhoop gooit? En wat als je vervolgens nergens wordt geloofd? In De Publieke Tribune sprak Coen Verbraak met klokkenluiders en hun naasten, over de prijs van het aan de kaak stellen en het lot van de klokkenluider, zoals dat van Roelie Post: "Toen mijn dochter voor haar studie Kafka's Het Proces moest lezen, zei ze: 'Mam, dat boek gaat over jou.'"
Kies je er zelf voor dit artikel te lezen? 26 oktober 2022 Leuk dat je op dit artikel hebt geklikt. Maar waarom heb je die keuze eigenlijk gemaakt? Lees je dit artikel uit je eigen vrije wil? Of was het een onvermijdelijke samenloop van omstandigheden waardoor je op dit moment achter je computer of telefoon een verslag van de Impactsessie in het ARTIS-Groote Museum aan het lezen bent?
'Wat er na dit regime komt? Laat eerst dit regime vallen' 24 oktober 2022 De dood van de 22-jarige Mahsa Amini wakkert inmiddels al een maand ongeëvenaarde protesten aan in Iran. Maar wat zetten Iraniërs – zowel daar als hier – op het spel door zich te verzetten tegen het regime? En zal het lukken een revolutie te ontketenen die tot systeemverandering leidt?
Hoe verder na een traumatische ervaring? 23 oktober 2022 Veel mensen gaan na een traumatische ervaring op zoek naar zin- en betekenisgeving, ziet klinisch psycholoog en onderzoeker Jackie June ter Heide. Maar soms is er geen zin aan zo’n gebeurtenis te geven. Wat is nu de beste manier om met trauma om te gaan? Ga je op zoek naar zingeving of juist niet?
'De drempels in het leven hebben me gelukkiger gemaakt dan ooit' 14 oktober 2022 Komiek Jochem Myjer maakte de afgelopen jaren veel mee, maar in plaats van in de put te raken, leerde het hem bewuster te leven, en nog meer te genieten. Voor de serie Over Leven gaat hij in gesprek met presentator Coen Verbraak over wat het leven – ondanks alles- de moeite waard maakt.
Coach Tadic: ondermijning of mediastorm? Rondvraag(je) 12 oktober 2022 Een gewisselde aanvoerder die zich aan de zijlijn gedraagt als hoofdtrainer. Ondermijnde Ajax-aanvaller Dusan Tadic zijn baas Alfred Schreuder? 'Slecht voor de beeldvorming', concludeerden commentatoren van onder andere ESPN, NOS en de Telegraaf. Maar hoe komt die beeldvorming tot stand?
#OpenUp van Naaz: 'Ik keek in de spiegel en zag dat er niemand was' 11 oktober 2022 Na drie jaar is zangeres Naaz terug! Ze werd in 2017 uitgeroepen tot 3FM Talent, bracht in 2018 haar debuutalbum Bits of Naaz uit en scoorde meerdere 3FM Megahits. Maar daarna verdween ze van de radar. Tot nu. In deze #OpenUp-video vertelt ze hoe ze uit de put kwam.
Deze Nederlandse films tonen de verhalen achter het nieuws 6 oktober 2022 Van de woningcrisis tot de toename van burn-outs onder jongeren, in de nieuwe serie korte documentaires van HUMAN gaan makers op zoek naar de verhalen achter het nieuws en bieden ze een nieuw perspectief op maatschappelijk relevante onderwerpen. We spraken eindredacteur Reijer Zwaan over de korte films die balanceren op het snijvlak van documentaire en journalistiek.
Psychische nood onder jongeren neemt toe Huisarts Nanny van den Braken ziet steeds meer jongeren met angst en depressie-gevoelens in haar praktijk 6 oktober 2022 "Je haalt geen voldoening uit het slagen, het is meer een opluchting dat je niet hebt gefaald," zegt een van de patiënten in de praktijk van huisarts Nanny van den Braken. Hier ontvangt ze steeds meer jonge mensen met angstklachten en depressie die voortkomen uit een extreme druk om te presteren. In de 2Doc Kort: Boven Verwachting kijken we mee naar hoe deze gevoelens zich manifesteren bij de patiënten in haar praktijk.
Waarom Volkskrant-journalist Willem Vissers toch naar Qatar gaat Interview 5 oktober 2022 Willem Vissers, voetbalverslaggever bij de Volkskrant, wist het zeker: “Ik ga niet naar Qatar, dat vertik ik." Volgende maand stapt hij toch op het vliegtuig om het WK te verslaan. Wat deed hem van mening veranderen?
Zeven feministen over de nalatenschap van Hedy d'Ancona 3 oktober 2022 Als feminist van het eerste uur heeft Hedy d'Ancona door de jaren heen veel vrouwenrechtenactivisten geïnspireerd. We vroegen zeven feministen van de vierde generatie wat de nalatenschap van Hedy voor hen vandaag de dag betekent, en welke strijd van haar zij zelf voortzetten.
Een lijmpoging tussen pers en pr Interview met onderzoeksjournalist Ton van der Ham 28 september 2022 Zembla-journalist Ton van der Ham ligt met enige regelmaat overhoop met woordvoerders. Voor het Reuters Institute (University of Oxford) onderzoekt hij de moeizame relatie tussen pers en pr. "De meeste voorlichters zijn bekwaam en bevlogen, maar soms hebben ze gestoorde waanbeelden over journalisten."
'Mensen met chronische pijn voelen zich soms schuldig' 27 september 2022 Tamar Lange heeft al jarenlang reuma en heeft moeten leren omgaan met pijn. Hoewel háár pijn voor een deel zichtbaar is, weet ze ook dat pijn in het brein zit, wat het meteen zo ingewikkeld maakt. Haar eigen ervaringen kan ze soms inzetten bij de behandeling van patiënten. "Mijn pijn gaat niet weg, maar ik kan wel proberen om gelukkiger te worden."
Dit moet je zien op docu-festival Beholders Naast de 5 HUMAN-programma's natuurlijk... 26 september 2022 Op documentairefestival Beholders zie je meer dan dertig films die je blik verruimen, verschillende perspectieven belichten en aanzetten tot gesprek. Toevallig zijn dat uitgangspunten waar wij als HUMAN ons wel in herkennen. Niet gek dan ook dat wij als mediapartner onze films op het festival terug kunnen zien. Op de andere dagen zijn er echter ook veel mooie documentaires te bekijken. Hieronder geven wij vijf kijktips.
‘Het leven zal nooit meer zo zijn als toen mijn ouders nog leefden’ 26 september 2022 Op haar 22ste komen de ouders van schrijver Marieke Poelmann om bij de vliegtuigramp in Tripoli. Hoe ga je om met een gebeurtenis zo verschrikkelijk als deze? En hoe veranderde het haar kijk op de zin van het leven? Coen Verbraak gaat hierover met haar in gesprek voor onze serie Over Leven.
Diversiteit doe je niet alleen voor jezelf In gesprek met Manju Reijmer van Videoland 22 september 2022 Toen Manju Reijmer tien jaar geleden in de filmindustrie kwam, was het lastig om het over diversiteit en inclusie te hebben. Het gesprek mocht niet gevoerd worden. Tegenwoordig helpt Reijmer steeds vaker makers van kleur met het maken van een film. In onze serie Over Kleur gesproken spreekt hij erover met collega-scenarist Pieter Bart Korthuis. Wij nemen een voorschot op dat gesprek, en vroegen Reijmer welk boek we echt moeten lezen, en dat vrienden van HUMAN kunnen winnen.
Hoe klassieke muziek iets vertelt over de oorlog in Oekraïne Vijf vragen aan Philipp Blom 20 september 2022 In onze nieuwe podcast Levenslied reis je langs vijf verschillende thema's en neemt historicus Philipp Blom je mee in de wereld van de klassieke muziek. Leer de maker achter deze podcast beter kennen aan de hand van vijf vragen over de podcast en de relatie die hij heeft met muziek.
Statement tegen racisme 16 september 2022 Namens de makers van NTR, VPRO, ZWART, AVROTROS, PowNed, KRO-NCRV, MAX, EO, WNL, BNNVARA en HUMAN.
Komt de Gouden Koets nog terug? Hoe de staatsiewagen het middelpunt werd van een discussie over beladen erfgoed 16 september 2022 Een koninklijke stoet, het voorlezen van de troonrede en natuurlijk de hoedjes: het is bijna Prinsjesdag. Toch ontbreekt sinds een paar jaar iets in dit rijtje: de Gouden Koets. En die keert voorlopig ook niet meer terug. Een aanhoudende discussie over het zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’ is de oorzaak. Hoe een maatschappelijk debat leidde tot het verdwijnen van de Gouden Koets.
'Mediastorm geeft een kijkje in de journalistenkeuken' 15 september 2022 Als echte radiotijger presenteerde Roos Abelman vier jaar de dagelijkse nieuwsshows Spitsuur en In de Middag op BNR Nieuwsradio. Op dit moment is ze te horen als presentator van Spraakmakers op NPO Radio 1. Na wat klussen voor televisie, voor en achter de schermen, maakt ze nu haar debuut als presentator voor het nieuwe seizoen van Mediastorm. HUMAN spreekt haar over deze overgang van radio naar televisie en over het groeiend wantrouwen jegens de media.
André Kuipers: Doodsangst geeft het leven zin 12 september 2022 Ga je anders denken over de zin van het leven, als je kilometers boven de aarde zweeft? Coen Verbraak bespreekt het met astronaut André Kuipers in onze serie Over Leven. Wat maakt het leven de moeite waard?