Vanaf 12 augustus elke maandag om 20:35 uur op NPO 2

Hoe bespreek je delicate kwesties als het einde in zicht is?

Sinds de moeders van zowel Hugo Borst als Adelheid Roosen stierven aan dementie, maken ze zich hard voor een menswaardige omgang met deze ziekte. In de series In de Leeuwenhoek (2018), Thuis op Zuid (2020) en Roosen & Borst (2022) werden Adelheid en Hugo meermaals geconfronteerd met pijnlijkheden en dilemma’s rondom het levenseinde bij mensen met dementie. In deze nieuwe serie onderzoeken Adelheid en Hugo hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de dood. Hoe weet je wat gezegd moet worden als het einde nadert? En wat is eigenlijk een 'goede dood'?

Seizoen 2022

Aflevering 1: Afscheid van je Dromen

Adelheid en Joris

Toen Joris op zijn 44ste de diagnose Alzheimer kreeg werd hij gedwongen te stoppen. Zijn dromen voor de toekomst kan hij niet onderdrukken. Zo wil hij dolgraag trouwen met zijn vriendin Sandra, die hij op missie in Zuid-Soedan leerde kennen. Maar ja: zij woont en werkt in Geneve. Ook Mine en Joost zien hun toekomst samen in duigen vallen. Mine heeft Alzheimer en wil absoluut niet naar het verpleeghuis. Samen zoeken ze nu uit hoe Mine er op tijd uit kan stappen, maar hoe weet je nú hoe je je straks zult voelen? 

Aflevering 2: Loslaten

Chris en Tonny

Dementie en afscheid nemen, onlosmakelijk verbonden met elkaar. Tonny Hopstaken kan het eigenlijk niet aan dat haar vader Chris de ziekte van Alzheimer heeft. Tonny wordt heen en weer geslingerd door ontkenning en zorg. Want ze ziet ook wel dat het steeds slechter met hem gaat. Lastig alleen dat Chris zelf vindt dat het prima gaat, een bekend verschijnsel bij Alzheimer. Hoe ga je dan het gesprek aan over verhuizen naar een verpleeghuis?

Aflevering 3: Klaar naar Huis

Cherryl en haar vader Franklin

Hugo komt een oude bekende tegen in verpleeghuis De Leeuwenhoek: beeldend kunstenaar Jan Berkelouw is er net komen wonen. Jans vriendin Marjan legt uit hoe het voelt om je partner noodzakelijkerwijs ‘uit huis te zetten’. Cherryl neemt een compleet andere afslag: zíj verhuist om haar vader Franklin in huis te verzorgen. Hoe pakt deze aanpak in de praktijk uit? Want die laatste fase is wel een lastige.

Aflevering 4: Onomkeerbaar

Joke

Huisarts Joke weet één ding zeker: ze wil niet als haar moeder ‘dement als een kraai’ in een verpleeghuis verpieteren. Dus al is de diagnose Alzheimer nog maar net gesteld, er is werk aan de winkel: euthanasie regelen. Maar hoe is dat eigenlijk voor haar kinderen? En haar echtgenoot Onno? Want je kan alles wel tevoren bedenken, maar het uitvoeren ervan is een heel ander verhaal. Daar kan Hugo over meepraten als hij de reality-check bij euthanasie-expert Bert Keizer doet. Zit hij eigenlijk wel op het goede spoor?

Eerdere programma's van Roosen & Borst

Verdieping bij de serie

Eerste hulp bij dementie

Heb je vragen over dementie en wil je graag weten waar je terecht kan? We helpen je graag verder op weg.

Dementie.nl is het platform van Alzheimer Nederland met tips, informatie en verhalen over omgaan met dementie. Daarnaast kun je er ervaringen delen, vragen stellen, trainingen volgen en meedoen met online bijeenkomsten.

Bezoek ook hun website speciaal voor mensen met dementie, gemaakt met mensen met dementie. Je vindt er informatie over zelf de regie houden, hoe je zelfstandig blijft en hoe je om kan gaan met familie en vrienden.

Andere mensen met dementie en mantelzorgers ontmoeten? Bezoek een Alzheimer Café, Trefpunt of Theehuis. Op de website van Alzheimer Nederland vind je een overzicht van alle activiteiten bij jou in de buurt.

De methodiek AlzheimerFluisteren die Adelheid Roosen met Anne-Marth Hogewoning en Cigdem Yuksel ontwikkeld heeft, biedt een hand in de rug om met de schaamte rond dementie om te gaan. Lees hier meer over AlzheimerFluisteren en hoe je een AlzheimerFluisteraar wordt.

Heb je een vraag over dementie of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de DementieLijn op 0800 5088. De DementieLijn biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie.

Volg HUMAN