Op deze pagina vind je de afleveringen van Roosen & Borst seizoen 2022.

Aflevering 1: Afscheid van je dromen

Adelheid en Joris

Adelheid ontmoet Joris (52), die voor Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis werkte, maar moest stoppen toen hij op zijn 44e de diagnose alzheimer kreeg. Hij wil graag trouwen met zijn vriendin Sandra, maar die woont en werkt in Genève. Ook Mine en Joost zien hun toekomst in duigen vallen nu Mine alzheimer heeft. Mine wil niet naar een verpleeghuis en samen zoeken ze uit hoe zij er op tijd uit kan stappen. Maar wat is op tijd? Hugo wil vastleggen dat hij er uitstapt voordat hij afhankelijk wordt van zorg, maar twijfelt als hij ziet hoe gelukkig mevrouw Bot is als Adelheid haar verrast met haar zoons Richard en Robert Bot.

Aflevering 2: Loslaten

Chris en Tonny

Dementie en afscheid nemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tonny kan het eigenlijk niet aan dat haar vader Chris de ziekte van Alzheimer heeft en wordt heen en weer geslingerd tussen ontkenning en zorg. Ze ziet dat het steeds slechter met haar vader gaat, maar Chris zelf vindt dat het prima gaat, een bekend verschijnsel bij alzheimer. Hoe ga je het gesprek aan over verhuizen naar een verpleeghuis? Hugo wil dat gesprek op voorhand niet. Hij legt zijn voornemens vast op z'n telefoon met Adelheid als getuige. Joris uit de eerste aflevering doet iets wat iedereen verrast en grote gevolgen voor zijn toekomst heeft.

Aflevering 3: Klaar naar huis

Cherryl en haar vader Franklin

Hugo en Adelheid gaan terug naar verpleeghuis De Leeuwenhoek, waar hun zoektocht naar betere zorg ooit begon. Hugo komt een oude bekende tegen: beeldend kunstenaar Jan Berkelouw, die net in De Leeuwenhoek woont. Jans vriendin Marjan legt uit hoe het voelt om je partner 'uit huis te zetten'. Cherryl verhuist juist zelf om haar vader Franklin in huis te kunnen verzorgen. Hij heeft sinds zes jaar alzheimer en is mogelijk in de laatste en lastigste fase beland. Hoe pakt dit uit? Hugo past hiervoor. Adelheid wil alles tot op het bot beleven en roept de hulp in van kunstenaar Joep van Lieshout om een controversiële oplossing voor haar te ontwerpen.

Aflevering 4: Onomkeerbaar

Anja en Adelheid

Joke wil niet als haar moeder 'dement als een kraai' in een verpleeghuis verpieteren. De diagnose alzheimer is bij haar nog maar net gesteld, maar ze gaat direct haar euthanasie regelen. Hoe is dat voor haar kinderen en haar echtgenoot? Iets uitvoeren blijkt heel anders dan iets van tevoren bedenken. Anja is in de rouw nadat zij jarenlang mantelzorger was voor Ger. De herinnering aan wie hij was vóór zijn ziekte, wordt met de dag sterker. Een jaar na zijn dood gaat zij zijn as uitstrooien. Adelheid ontwerpt een ritueel om het leven én de dood te eren. Ze laat zich verrassen door kunstenaar Joep van Lieshout.

Eerdere programma's van Roosen & Borst