De cancel culture rukt op: georganiseerde acties op sociale media om afwijkende meningen te smoren in een sfeer van verwijten, klikken bij werkgevers en oproepen tot boycot. Hoe effectief is uitsluitcultuur? De Volkskrant ontleedt het fenomeen in een uitgebreide analyse.
Het internet werd ooit gezien als een plek waar publiek debat in optima forma zou plaatsvinden. Iedereen recht op een stem en een mening. Maar het publieke debat is door private bedrijven in een verdienmodel veranderd, betoogt Seije Slager in dit essay in Trouw.
In het gesprek over cancel culture komt steevast de vrijheid van meningsuiting ter sprake. Iets of iemand 'cancellen' druist in tegen de vrijheid van meningsuiting, zo is het argument. Maar de roep ontstaat soms dat die vrijheid van meningsuiting niet voor iedereen moet gelden. Hoe om te gaan met tegenspraak? Voormalig Volkskrant-journalist Sybren Kooistra schreef er dit opiniestuk over.
Sowieso is het een misvatting dat iedereen in het publieke debat evenveel recht heeft om gehoord te worden, schreef Sander Schimmelpenninck in een column in de Volkskrant. "Het recht op een mening wordt vooral gepropageerd door lieden die juist helemaal niet geïnteresserd zijn in andermans mening." Lees de veelbesproken column.
De column van Schimmelpenninck zorgde ervoor dat de haren van columnist Arie Elshout, collega van Schimmelpenninck bij dezelfde krant, overeind gingen staan. Hij zag juist allerlei principiële en praktische bezwaren. Elshout pleit voor het houden van vertrouwen in het oordeelsvermogen van burgers. "Probeer de democratie niet te redden door haar te vernietigen."
In het gesprek gaat het ook over de historie van de cancel culture. Black Twitter wordt genoemd als oorsprong van de term. Maar hoe zit dat precies? Wat verstaan we onder Black Twitter? The Guardian schreef eind 2019 een uitgebreide toelichting.