Overgewaaid vanuit Amerika houdt het fenomeen cancel culture inmiddels ook Nederlandse gemoederen bezig. Personen worden na onwelgevallige uitspraken of daden publiekelijk afgestoten of de mond gesnoerd. Zowel de linker- als de rechterflank betwisten continu de grenzen van wat sociaal aanvaardbaar is.
Wat doet dat met de grote genuanceerde groep tussen deze uitersten? Schrijver Stephan Sanders: “Ik vind het een heel griezelige ontwikkeling. Het is niet langer genoeg om te zeggen dat je iets niet goed vindt, maar een idee of persoon wordt gewoon uitgesloten van het publieke debat.”
En hoewel de uitsluiting op sociale media begint, heeft het cancelen ook effect op de offlinewereld. Rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen: “Tegelijkertijd zijn veel zogenaamd gecancelde beroemdheden niet zo gecanceld als het lijkt. Comedian Louis C.K. begint alweer op te treden en zangeres Lana del Rey heeft nog steeds vele luisteraars.”
De effecten van het cancelen op minderheidsgroepen zijn tastbaarder. Columnist Dalilla Hermans: “Vanaf het moment dat ik publiekelijk sprak ben ik meedogenloos aangevallen en bedreigd met de dood. Veel mainstreammedia kregen daardoor schrik om met mij samen te werken. Dat is echt cancelen. Ik verloor daardoor werk.”