Op deze pagina vind je afleveringen over de samenleving.

Elke samenleving heeft zo zijn eigen verwachtingen. In Nederland speel je buiten, ga je naar school, ga je werken en dan ga je kijken wat je gelukkig maakt in het leven. In andere landen zit dit soms even anders. Zo kan je in China klaargestoomd worden tot e-sporter van wereldniveau, worstelen psychologen in India met 'selfitis' - een verslaving aan het maken van selfies - en neemt niet iedereen even graag deel aan de maatschappij. Zoals de stad ontvluchten om in bomen te klimmen en zo een met de natuur te kunnen zijn. 

Scroll door alle afleveringen binnen dit thema en klik door naar de speciale YouTube-playlist.

Verkopers

4 december 2022

Wereldwijd wordt alles uit de kast gehaald om de aandacht van klanten te trekken. Gastheer Tommy uit New York probeert met zijn luide gezang klanten naar het Italiaanse restaurant te lokken. Mohamed uit Caïro hijst zich in een loodzwaar gorillapak om dansend de aandacht te trekken van het winkelend publiek. En Widodo uit Indonesië verkoopt gebakken lucht. Met zijn microfoontje en theater houdt hij de aandacht van de klanten vast. En als hij geen klanten heeft, spelen zijn vrienden voor tevreden klant. Op die manier komen er altijd andere mensen bij staan.

Baby Ja Baby Nee?

6 november 2022

Gonzalo uit Argentië ziet het als zijn heilige missie om vrouwen te behoeden voor abortus. Daarom gaat hij bidden voor een ziekenhuis waar abortussen worden uitgevoerd. De energieke Koning van de Condooms uit Kenia laat onvermoeibaar zien hoe je een condoom ter sprake kunt brengen en kunt gebruiken, vooral bij jonge meiden die er al een ongewenste zwangerschap op hebben zitten. Zonen waren in India lange tijd meer gewenst dan dochters, maar correspondent Jasvinder vond een dorp waar ze juist dol zijn op meisjes.

Andermans afval

30 oktober 2022

In Nederland overtuigt 'Hollebolle Gijs' kinderen om hun afval netjes op te ruimen, Indonesië heeft stripfiguur 'Kresek Man'. Docent Ury bedacht hem om zijn leerlingen aan te sporen rondslingerend plastic op te ruimen. In Peru is uitvinder Marino nog steeds bezig met het opruimen van de kust, nadat daar begin 2022 duizenden olievaten kapotsloegen op de rotsen. In India duikt correspondent Jasvinder in de enorme stapel afgedankt textiel die het Westen produceert. De vrouwen die deze textielberg proberen weg te werken, snappen niet waarom zulke goede kleren worden weggegooid.

Liever Samen

9 oktober 2022

Liever alleen, of alleen-maar-samen zijn? Een onderzoekje naar het fenomeen groepsgevoel. Azam (8, Indonesië) weigerde besneden te worden, maar nu hij samen met zijn vriendjes naar een massabesnijdenis kan, durft hij het wel aan. In India wordt dagelijks een gratis maaltijd bereid voor honderdduizend gelovige sikhs. Niemand lijkt hier behoefte te hebben aan personal space. Juist de groepsbeleving is een spirituele ervaring. In Burkina Faso is sporten een gezamenlijke aangelegenheid met een politiek tintje. Want samen sporten houdt de natie fit, is de gedachte.

Geld besparen

8 mei 2022

Over de hele wereld stijgen de kosten van het levensonderhoud. Door de onrust in Oekraïne en de internationale sancties rijzen ook de olie- en gasprijzen de pan uit. De Nederlanders, toch al bekend om hun zuinigheid, moeten de broekriem aanhalen. Daarom komen de correspondenten met besparingstips uit andere delen van de wereld. 

Tijdreizigers

17 april 2022

De afgelopen twee jaar waren we allemaal ongewild onderdeel van een bijzondere geschiedenis. Terwijl de meeste mensen blij zijn dat deze coronajaren nu geschiedenis zijn en opgelucht adem halen, zijn er ook mensen die liever altijd in het verleden leven. Met reportages uit Hongarije, Japan en Indonesië.

Ook interessant bij deze aflevering

Russen

10 april 2022

Hoe vergaat het Russische wereldburgers tijdens deze oorlog in Oekraïne? Rusland kent een grote diaspora. Overal leven mensen die lang geleden of juist heel recent vertrokken zijn uit Rusland. Hoe ervaren deze Russen deze oorlog? Worden zij erop aangesproken? En hoe denken zij zélf over deze oorlog? Op onderzoek in een Russisch eetcafé in Buenos Aires, Argentinië, een Russische supermarkt in Varna, Bulgarije, en op het bij Russische toeristen geliefde Indonesische eiland Bali.

Bulgarije

Ook interessant bij deze aflevering

Mijn Boom en ik

23 januari 2022

Hoe zit het met de liefde voor bomen in de wereld? De Indiase familie Kesharwani heeft hun huis om een enorme peepalboom heen gebouwd, omdat ze geloven dat er miljoenen hindoegoden in wonen. Fernando (Costa Rica) miste de natuur zo erg, dat hij de stad de rug toegekeerd heeft en zo vaak als hij kan naar zijn lievelingsboom in de jungle gaat. Vanaf zijn zelfgemaakte nest op vijfenvijftig meter hoogte kijkt hij heel anders tegen de wereld aan. En in Ethiopië zijn ze dol op de ensetboom, die een enorm belangrijke bron van voedsel is. Van deze 'boom tegen honger' wordt werkelijk alles gegeten. En daar komt heel wat bij kijken.

Costa Rica

Ook interessant bij deze aflevering

Schermtijd

2 januari 2022

Is de rest van de wereld net zo telefoonverslaafd als wij Nederlanders zijn? India is selfiekampioen van de wereld. Helaas worden dat geregeld kilfies, omdat de maker verongelukt voor een zo spectaculair mogelijke foto. Kapil gaat naar een therapeut om van zijn selfieverslaving af te komen. In China zijn jongeren zeven dagen in de week negen uur online, omdat ze professioneel gamer zijn. Alles om kampioenschappen te winnen. En in Burkina Faso nam Seini de smartphone uit de hoofdstad mee naar zijn dorp. Hij is een handel gestart in het verzenden van WhatsAppberichten voor zijn dorpsgenoten en hoeft niet meer naar de stad om geld te verdienen.

China

Ook interessant bij deze aflevering