Verscheurd door Moeder Rusland
De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met Russen over hoe hun moederland ook hen in tweeën scheurt.
46. Verscheurd door Moeder Rusland (2 april 2022)
De Russische invasie in Oekraïne kostte tot nu toe duizenden militairen en burgers het leven. Complete dorpen en steden in Oekraïne zijn verwoest. Maar sinds Moskou besloot een oorlog te beginnen staat ook de wereld van veel Russen op z’n kop.
Hoe is het vandaag de dag om Rus te zijn in het Westen? Hoe verhouden gewone Russen zich tot die oorlog in Oekraïne? Hoe gaan zij om met schaamte en angst? En hoe is om verscheurd te worden door je eigen vaderland? In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak erover met vier Russische Nederlanders.
Verdiep je verder

Woede, angst en verslagenheid: Russen over de oorlog
Toenemende censuur, duizenden arrestaties bij protesten en geld dat zijn waarde verliest. Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt, ervaren de Russen gevolgen van de sancties tegen Rusland en van de toenemende repressie in hun land. Brainwash sprak drie Russen over hun situatie. "Ik weet niet of ik mijn geboortestad Sint-Petersburg ooit nog terug zal zien."

Hoe wat er écht gebeurt in Oekraïne jonge Russen toch bereikt
Waar Russische staatsmedia een vertekend beeld scheppen van de oorlog in Oekraïne, maken jonge Russen en Oekraïners creatief gebruik van social media - zoals Google Reviews, TikTok en de datingapp Tinder - om te delen wat er werkelijk gebeurt in Oekraïne. Maar een nieuwe wet in maart 2022 werd besproken in het Russische parlement, is erop gericht om ook deze informatiestroom droog te leggen.

De wereld volgens Russia Today
Nieuwszender Russia Today is in verband met de oorlog in Oekraïne op de Europese sanctielijst geplaatst. Hoe komt de berichtgeving bij RT tot stand? Hoe terecht is het distributieverbod eigenlijk?
Te gast in deze uitzending
Sophia Kornienko
Sophia Kornienko is geboren in het door de Sovjet-Unie bezette Estland en getogen in Sint Petersburg. Ze werkte als journalist voor zowel onafhankelijke Russischtalige als Westerse media en maakt zich ernstig zorgen om de staat van het vrije woord in haar thuisland.
© Sophia Kornienko/Privé-collectieTatyana Khingeeva
Tatyana Khingeeva is geboren en getogen in Oost-Siberië, de plek waar al haar familie nog steeds woont. Ze woont sinds 2017 in Nederland, is gastvrouw in Arnhem, en heeft sinds kort naast haar Russische paspoort ook een Nederlands paspoort.
© Tatyana Khingeeva/Privé-collectieAnastasia Kozlova
Anastasia Kozlova is violiste en is geboren en getogen in het vroegere Leningrad, het huidige Sint Petersburg in een familie van muzikanten. Kwam op haar 13e in Nederland terecht, vond net als haar ouders haar weg in de wereld van de klassieke muziek en organiseert, naast het spelen van haar eigen muziek op viool, al jaren internationale muziekfestivals.
© Richard Smit/Anastasia KozlovaAnna Azernikova
Anna Azernikova is klassiek zangeres en is geboren en getogen in Moskou. Ze studeerde zowel op het conservatorium van Moskou als van Amsterdam en woont sinds 1998 in Nederland. Ze is al bijna tien jaar lang de artistiek leider van het Russische kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage Amsterdam en geeft als dirigent leiding aan het Russisch Kamerkoor van Amsterdam.
© Anastasia Khomenko/Anna Azernikova