Op het Nederlands Film Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 20 tot 27 september, draaien zes films van HUMAN. Hier vind je alle informatie.

Het Nederlands Film Festival (NFF) is er om de Nederlandse filmcultuur het erepodium te geven dat het verdient. Van 20 tot 27 september verandert Utrecht weer voor anderhalve week in de filmhoofdstad van Nederland. Dit jaar draaien er zes films van HUMAN op het NFF en zijn er vijf films geselecteerd voor de Gouden Kalveren-competitie. 

Twee producties zijn na die selectieronde ook daadwerkelijk genomineerd voor Gouden Kalveren: Liefjes (Beste Lange Documentaire) en Laura H. (Beste Bijrol Dramaserie, Beste Scenario Dramaserie). Vrijdag 27 september wordt bekend wie een Gouden Kalf wint. Op de site van het NFF vind je alle genomineerden.

Kijk hier voor meer informatie over tickets en het volledige programma van het Nederlands Film Festival.

Liefjes

Genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire

Jae, Malak en Celia gaan ieder met hun eigen gezin op kampeervakantie naar Frankrijk, maar het internet is belabberd en het is bloedheet. Allerdrie dromen ze over de liefde: Malak wil de liefde ontdekken, Celia droomt over haar geheime vriendje en Jae droomt van liefde in de digitale wereld. Wat heeft deze vakantie voor ze in petto?

Laura H.

Genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Bijrol Dramaserie en voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Scenario Dramaserie

Laura H. vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Laura (Zoë Love Smith). De tiener uit Zoetermeer neemt in haar zoektocht naar zichzelf een nieuwe identiteit aan en reist met haar man Ibrahim (Bilal El Aoumari) en twee kinderen naar het kalifaat in Syrië. Als ze in 2016 aan de grens opduikt en zegt dat ze ontsnapt is en spijt heeft, zijn de twijfels over haar motieven groot. Laura H. is een spannende zesdelige dramaserie die zorgvuldig het proces van een zoekend meisje blootlegt. Waarom koos Laura ervoor naar het 'Kalifaat' af te reizen?

Tijdens het NFF kun je donderdag 26 september om 19:00 uur aansluiten bij de NFF X ILFU Talk - Book and Screen: Laura H., waarin je wordt meegenomen achter de schermen van de verfilming van het boek Laura H.. O.a. Acteurs Zoë Love Smith en Mike Reus vertellen over hun ervaringen tijdens het maakproces. Ook aanwezig: Auteur Thomas Rueb, scenaristen Matthijs Bockting en Pieter van den Berg, regisseurs Flynn von Kleist en Kadir Ferati Balci, en acteur Bilal El Aoumari. Meer info over het event vind je hier.

Brandmeester

Geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Lange Documentaire

Er waait een nieuwe wind door de Amsterdamse brandweer. De diversiteit binnen het korps moet omhoog, het ziekteverzuim omlaag. Aan bevelvoerder Gerrie Koning de uitdaging om samen met zijn manschap mee te bewegen naar een nieuwe tijd. Gerries liefde voor de good old brandweer, waarin kameraden voor elkaar door het vuur gaan, wringt met het nieuwe beleid. Wie is bereid tot compromissen? In deze documentaire komt ouderwetse liefde voor het vak in conflict met eigentijdse maatschappelijke normen en wordt de impact van cultuurverandering pijnlijk zichtbaar.

Vogels kun je niet melken

Geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Lange Documentaire

Bote de Boer kijkt elk jaar uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijven de vogels in groten getale komen. Ook dit jaar heeft hij alles weer in gereedheid gebracht voor hun komst. Het grondwater staat hoog, de drasplassen zijn aangelegd en het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten. Bote's boerderij is een waar vogelparadijs. Maar bij zijn zonen komen de koeien op de eerste plaats. Dat ouderwetse weidegras mag dan goed zijn voor weidevogels, de koeien presteren er niet zo goed op. En dat zouden ze heel erg graag anders zien.

Binnengrens

Geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Korte Documentaire

Wat als er plots een grens in je dorp verschijnt? Deze essayistische film, gemaakt met archiefmateriaal, toont hoe een grens een hechte vriendschap op de proef stelt. De grens creëert een 'wij' en 'zij', waarbij iedereen elkaar steeds meer in de gaten houdt. Langzaam groeit het verlangen naar een leven voorbij de grens.

Queerkamp

Faas, Fano, Jeroen en Finley gaan voor het eerst naar een zomerkamp voor queer-jongeren die worstelen met hun gevoelens. Samen met 65 andere jongeren uit alle hoeken van het land komen ze op een kampeerboerderij samen. Door middel van intensieve groepsgesprekken en confronterende workshops, leren de jongeren meer van zichzelf te houden. De onderlinge herkenning maakt bij de jongeren meer los dan ze misschien hadden gedacht en sommigen sluiten (soms voor het eerst in hun leven) nieuwe vriendschappen. Zal het kamp hen helpen om dichter bij elkaar en uiteindelijk bij zichzelf te komen?

Nice Ladies

Geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Lange Documentaire

Een energiek cheerleadingteam van 50-plussers genaamd ‘Nice Ladies’ uit Kharkiv, Oost-Oekraïne, bereidt zich voor op deelname aan het Europees kampioenschap. Ze strijden tegen sociale vooroordelen en zelftwijfel en maken zich klaar om het op te nemen tegen hun jongere concurrenten in de enige beschikbare categorie '25+'. De brute Russische invasie van Oekraïne verandert alles.