Binnengrens is een essayistische film over vriendschap in een grensgebied. Twee meisjes groeien op in een afgelegen dorp ergens in Europa wanneer er plotseling een grens wordt getrokken. Langzaam ervaren ze wat het betekent om gescheiden te worden door hekken en hoe dit hun hechte vriendschap op de proef stelt.

Donderdag 22 augustus, 22:10 uur, NPO 2 en NPO Start

2Doc: Binnengrens is een poëtische documentaire die fictie combineert met echte beelden en de betekenis van vriendschap in een verdeelde wereld onderzoekt. Terwijl beide meisjes opgroeien, ontdekken zij hoe de getrokken grens een 'wij' en 'zij' creëert, wachttorens een gevoel van een immense gevangenis oproepen en hoe iedereen elkaar steeds meer in de gaten houdt. De gebeurtenissen leiden tot een verlangen naar een leven voorbij de grens, naar vrijheid, met verstrekkende gevolgen. 

Regisseur Misja Pekel stelde Binnengrens samen uit duizenden uren found footage, voornamelijk 8mm amateurfilms uit de jaren zestig en zeventig. Hoewel de beelden afkomstig zijn van honderden verschillende mensen uit heel Europa, voelt het als één samenhangend verhaal dat de betekenis van grenzen onderzoekt. De beelden worden vergezeld door teksten van de Bulgaarse dichteres en schrijfster Kapka Kassabova.

Over de regisseur

Misja Pekel

Misja Pekels eerste documentaire, De Vreemdelingenrechter (2008), ging in première op IDFA. In de daaropvolgende jaren regisseerde hij meerdere documentaires voor omroep HUMAN, waaronder Maalstroom (2019), dat verschillende internationale prijzen won. Zijn werk kenmerkt zich door het gebruik van found footage en het streven om de innerlijke wereld van anderen te begrijpen en te visualiseren. 

Gouden Kalf nominatie 

Binnengrens is in september te zien op het Nederlands Film Festival en is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Korte Documentaire.  

Dit vind je misschien ook leuk