Argos Medialogica

Russia Today

Nieuwszender Russia Today is in verband met de oorlog in Oekraïne op de Europese sanctielijst geplaatst. Hoe komt de berichtgeving bij RT tot stand? Hoe terecht is het distributieverbod eigenlijk?

Misja Pekel
Dinsdag 22 maart 22:20 op NPO 2

Begin deze maand plaatst de Europese Commissie televisiezender RT (voorheen Russia Today) op de sanctielijst. Europa wil voorkomen dat Rusland via het kanaal desinformatie blijft verspreiden over de oorlog in Oekraïne. Maar hoe terecht is het distributieverbod? En hoe gaat de zender eigenlijk te werk? 

Argos Medialogica zocht in 2015 al uit wat de invloed van het Kremlin op de zender is en hoe het is om als journalist voor RT te werken. Het kanaal wordt in 2005 opgericht om het Russische perspectief op wereldgebeurtenissen te geven, als tegenwicht voor zenders als CNN, BBC World en Al Jazeera. Gaandeweg raakt de zender in opspraak, onder meer bij de verslaggeving van de Russische invasie op de Krim en het neerhalen van vlucht MH17. 

In deze aflevering wordt met een van de sprekers uit de eerdere Medialogica uitzending, Peter Pomerantsev (Brits expert in desinformatie), gekeken hoe de zender zich in aanloop naar de oorlog in Oekraïne heeft opgesteld en hoe het tot een verbod heeft kunnen komen.

sprekers

Peter Pomerantsev

is een in de Sovjet-Unie geboren Britse journalist, auteur en tv-producent. Hij schreef twee boeken over Russische propaganda en desinformatie. 

Ben Judah

is een Britse journalist en Kremlinexpert. Hij publiceerde in 2013 een boek over het Rusland van Vladimir Poetin. 

Daniel Sandford

is een Engelse tv-journalist. Hij werkt als correspondent voor BBC News.

Richard Sambrook

is een Britse journalist, academicus en oud-hoofd BBC World Service.

Liz Wahl

is oud-presentator bij Russia Today.

Sara Firth

is oud-journalist bij Russia Today.

Achtergrondverhalen

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica