Argos Medialogica

Bang voor Beijing

Aan de vooravond van de Olympische Winterspelen kampt gastland China met een PR-probleem. De Volksrepubliek wordt beschuldigd van volkerenmoord op de Oeigoeren. Argos Medialogica laat zien hoe de Chinese regering onze beeldvorming rond deze islamitische minderheid probeert te beïnvloeden. Waarbij intimidatie niet wordt geschuwd en de lange arm van Beijing ook tot in Nederland reikt.

Jacco Versluis en Indah Sparreboom
5 december, 22:05 uur - NPO 2

De harde aanpak van de Oeigoeren is wat China betreft een kwestie van terreurbestrijding. Waarbij moslima’s worden bevrijd van de onderdrukking door hun geloof. Beijing verspreidt dit narratief wereldwijd met hulp van YouTube en Westerse vloggers. Afwijkende geluiden worden gesmoord, critici worden online zwart gemaakt. Ook wetenschappers voelen zich onder druk gezet, met zelfcensuur als mogelijk gevolg.

sprekers

Winston Sterzel

alias SerpentZA. Met bijna een miljoen abonnees is de Zuid-Afrikaan een van de populairste YouTubers over China. Sterzel vertelt hoe de Volksrepubliek China Westerse vloggers gebruikt om desinformatie te verspreiden over de Oeigoeren in China.

Björn Alpermann

is een Duitse hoogleraar die onderzocht hoe de Chinese regering actief is op YouTube. China zoekt met de verhalen die het verspreidt, volgens Alpermann, bewust aansluiting bij een Westers publiek dat zijn vertrouwen in de massamedia heeft verloren.

Qelbinur Sedik

is een naar Nederland gevluchte docent Chinees, die naar eigen zeggen les gaf in de zogenoemde heropvoedingskampen in de Chinese provincie Xinjiang. Om Sedik’s geloofwaardigheid te ondermijnen werd haar echtgenoot in China gedwongen een videoverklaring tegen haar af te leggen.

Ardi Bouwers

een Nederlandse China-expert die vertelt over zelfcensuur onder haar collega sinologen.

Alerk Ablikim

is een Nederlandse Oeigoer en activist wiens vader door de Chinese autoriteiten werd opgepakt. Vorig jaar verscheen plots een video van zijn vader. Ablikim vermoedt dat het filmpje in scène is gezet.

Achtergrondverhalen

Documentaires

Medialogica ‘Xi, Xi wat jij niet ziet’

In ‘Xi, Xi wat jij niet ziet’ onderzocht Medialogica in 2018 hoe de Chinese overheid probeert ons beeld van China te beïnvloeden. De Volksrepubliek van president Xi Jinping hanteert de wortel en de stok. Hij financiert het Nederlandse taalonderwijs en intimideert correspondenten.

Documentaire 'Koorddansen'

Documentaire over vier weeskinderen in het Chinese Xinjiang die oefenen in het traditionele tightroping. Regisseur Petr Lom volgde hen meer dan een jaar lang. De kinderen dromen van een roemrijke toekomst door de eeuwenoude traditie van het koorddansen voort te zetten. We zien hun moed, niet alleen om te balanceren op het hoge koord maar ook om zich staande te houden in de bittere werkelijkheid van repressie en censuur. Een vangnet hebben ze niet. Een klein kind zijn is geen pretje.

Documentaire 'Wat mijn hart zingt'

In 2004 zond HUMAN een documentaire uit over vluchtelingen en hun liederen van thuis. De documentaire is gemaakt door Arno Kranenborg. In deze ingetogen en poëtisch documentaire portretteert hij vluchtelingen uit verschillende werelddelen. Ze zingen wijze liederen die de afstand tot de werelden die ze verlaten verkleint.

Blijf op de hoogte

Andere afleveringen