Met haar vorige jeugdfilm Lenno en de Maanvis, over een jongetje in de knel, won ze prijzen in binnen- en buitenland. En toch knaagde er iets bij regisseur Shamira Raphaëla. "Iedereen vond het geweldig, maar in het echte leven werd dat jongetje wel uit huis geplaatst. Is zo’n film het dan waard geweest?" Het is tekenend voor de vraagstukken waarmee Raphaëla de afgelopen jaren worstelde als filmmaker. Want moet het publiek niet worden heropgevoed? "Onze zucht naar het consumeren van pijn van anderen voelt niet meer van deze tijd." Raphaëla vond dat er daarom eens een feel good in tha hood-film moest komen.
Filmmaker Shamira Raphaëla maakte een film met de Rotterdamse Shabu waar ook hij trots op kan zijn.
Locatie: de Peperklip, een flat in een moeilijke buurt in Rotterdam-Zuid. In eerste instantie over vier kinderen en hun dromen, tot één van hen, de veertienjarige Shabu, haar belde en vertelde dat hij de auto van zijn oma in de prak had gereden. Hij moest alles terugbetalen."Toen heb ik in één dag mijn hele script uit de deur gegooid en gezegd: dít is de film." Van Shabu’s moeder kreeg ze te horen: "Hij is jouw verantwoordelijkheid deze zomer!" Inmiddels is-ie af, Shabu, haar film over een jongen die zijn ruige buurt probeert te ontstijgen, maar waarin de lijn tussen voor je dromen gaan en de harde realiteit flinterdun blijkt te zijn. Wat zouden jongens kunnen meepikken van de film? Raphaëla: "Ik hoop dat ze beseffen: ik mag gewoon superstoer zijn en vol zelfvertrouwen zitten, maar ook huilen, liefdesverdriet hebben en m’n oma missen. Dat mag allemaal naast elkaar bestaan."
Shabu, vanaf 17 februari in de bioscoop. Zondag 23 oktober is de film om 15:20 uur te zien op NPO Zapp.
Dit artikel verscheen in het HUMAN Magazine. Vrienden van HUMAN ontvangen dit op de deurmat. Nog geen vriend? Meld je aan!