In 2024 deelden we uren inspiratie voor wie menselijkheid zoekt. Uit al die televisieprogramma's, podcasts, en online content, delen we in deze lijst - in willekeurige volgorde - nog eens een aantal niet te missen verhalen.

#1. De mensenbieb

'De mensenbieb', dit jaar beloond met een nominatie voor een International Emmy Award, is een magische plek waar je geen boeken maar mensen leent. In de aflevering 'Rouw en militair zijn' ontmoeten we Suze. Zij is twee jaar geleden plots haar broertje verloren en “leent” Nikkie de Jager om te vragen hoe het is om afscheid te nemen. Dit leidt tot een diepgaand gesprek over verlies en rouw vol met emotie. Ook zien we Rowan, hij wil graag weten hoe het is om militair te zijn. Hij “leent” hiervoor Robert, die als militair operatief was in Afganistan. Hij deelt hoe spannend het kan zijn als militair maar ook de harde realiteit van het voeren van oorlog en het verliezen van vrienden en collega’s. 

#2. AI love

In de zesdelige serie 'AI love' zien we vier verhalen laten zien hoe AI in het dagelijks leven z'n weg vindt. We zien Elian, die door aangeboren staar niet kan zien, en de app Be my eyes gebruikt als haar ogen. En Beer, die autisme heeft, en zijn sociale vaardigheden verbetert met ChatGPT. Jacob vond de liefde van zijn leven in zijn AI-vriendin Aiva. En Dirk Jan is gefascineerd door eeuwig leven en bouwt een digitale AI-kloon van zichzelf. 

AI Love biedt een kijkje in de toekomst van kunstmatige intelligentie en laat met unieke verhalen zien hoe het ons leven kan veranderen. In de serie wordt duidelijk dat de mogelijkheden van AI eindeloos zijn! Bereid je voor op een toekomst waarin technologie zowel praktisch als emotioneel wordt ingezet.

#3. Brainwash

Brainwash inspireerde dit jaar door interviews met verschillende gastsprekers te organiseren. In de aflevering ‘This is why capatalism makes us miserable’ praten we met Grace Blakeley over de vrije markt. Grace biedt ons een verruimende blik op de daadwerkelijke vrijheid van onze markt en beschrijft hoe ons economisch systeem zelfs impact kan hebben op onze mentale gezondheid. Daarnaast bespreken we manieren waarop we het systeem kunnen doorbreken en een alternatieve, meer solidaire wereld kunnen bouwen.  

#4. Liefjes

De documantaire 'Liefjes' heeft afgelopen jaar de prijs voor beste Nederlandse kinderfilm gewonnen op het Cinekid Festival! En niet zonder reden. In deze film ontdekken drie meiden van veertien jaar de liefde wanneer ze met hun families naar een camping in Frankrijk reizen. Tijdens deze reis zijn de meiden maar weinig bij hun familie maar ontdekken ze voornamelijk hun eigen wereld. Liefjes is een film die zonder te oordelen de ontdekkingstocht van deze meiden vast weet te leggen en komt dicht bij de belevingswereld van hedendaagse jongeren.

#5. Wat houdt ons tegen?

De klimaatcrisis is al jaren onderdeel van ons dagelijks leven. Een aandeel in deze crisis waar vaak overheen wordt gekeken is de volledig uit de hand gelopen retoureconomie. Door gratis retourneren wordt een groot gedeelte van de gekochte goederen teruggestuurd naar de afzender. Dit kan niet altijd nogmaals verkocht worden en wordt als gevolg daarvan gedoneerd aan het goede doel of zelfs vernietigd. Deze aflevering van 'Wat houdt ons tegen?' schijnt licht op een wereld waar de meeste mensen nooit bij stilstaan en brengt de gevolgen in kaart. En wat houdt ons tegen om dit gedrag aan te passen?

#6. Queerkamp

De jonge Faas, Fano, Jeroen, Finley en Elliot worstelen met hun gevoelens. In 'Queerkamp' mogen we met hen mee naar het zomerkamp voor queer-jongeren. Samen met 65 andere jongeren uit alle hoeken van het land ervaren ze hoe het is om jezelf te zijn zonder oordelen van anderen. De documentaire laat zien hoe de jongeren leren om elkaar, maar vooral zichzelf beter te kennen.  

 

#7. In het hoofd van

Hoe rouw je om iemand die er nog is? In deze aflevering van 'In het hoofd van' horen we het verhaal van Sanne en haar gezin. Hun leven verandert in één klap nadat ze in een telefoontje horen dat zoontje Jelte (4 jaar) een metabole ziekte heeft. Hij zal waarschijnlijk snel overlijden en gaat mentaal en fysiek snel achteruit. Presentatrice Ineke van der Hurk neemt je in deze podcast mee in het verhaal. Door de 8D-audio waan je je daadwerkelijk in het hoofd van de ander. 'In het hoofd van' is een podcast van HUMAN voor NPO 3FM, de zender die dit jaar tijdens Serious Request geld inzamelt voor onderzoek naar metabole ziekten.

#8. Thuiszoekers

In de zesdelige serie 'Thuiszoekers' volgen we zes jongeren zonder vaste woonplek. Mede door de vastgelopen woningmarkt is het voor hen erg lastig om een woning te vinden. Besta je eigenlijk wel zonder adres? In 'Thuiszoekers' werpen we een menselijke blik op de heftige gevolgen van de wooncrisis.  

Op de programmapagina zie je nu ook hoe het met de mensen uit de serie gaat. Elke donderdag verschijnt een nieuwe video.

#9. STAAL

De inwoners van de IJmond staan lijnrecht tegenover elkaar. Dit alles komt door de staalfabriek van Tata Steel. Voor veel inwoners is het hun leven en hun brood, maar veel nieuwe inwoners maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid. In de vierdelige serie 'STAAL' wordt het conflict rond de staalfabriek onder de loep genomen. Vier jaar lang volgden we de ontwikkelingen en tekenden zo het persoonlijke verhaal op van mensen binnen en buiten de fabriek.  

#10. Laura H.

Waarom zou je afreizen naar het kalifaat? In 'Laura H.' zien we het op waarheid gebaseerde verhaal van Laura die in haar zoektocht naar zichzelf een nieuwe identiteit aanneemt en afreist naar Syrië. Maar als ze in 2016 opduikt aan de grens, zegt ze ontsnapt te zijn en dat ze spijt heeft. De twijfels over haar motieven zijn groot.

De serie (die we samen met de VPRO maakten) werd bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Bijrol Dramaserie voor Bilal El Aoumari, die in de serie Ibrahim speelt.