Intussen blijft het derde kuiken koppig uit het nest springen, en zit vervolgens verdwaasd op de tegels. Hij kan nog niet vliegen. We bellen een bevriende bioloog. Ik hoor hem zuchten door de luidspreker van de telefoon. 'Ze zouden moeten kunnen vliegen als ze het nest uitgaan. Dit betekent waarschijnlijk dat hij te weinig eten van zijn ouders krijgt, en op zoek gaat naar meer.' We vragen of we het kuiken terug in zijn nest moeten zetten. 'Je kan het proberen,' antwoordt de bioloog, op de toon van iemand die weet dat het geen zin heeft, maar je de hoop niet wil ontnemen.
Volgens een schatting telde de totale populatie boerenzwaluwen in 2009 ongeveer 190 miljoen exemplaren, schrijft Wikipedia. De populatie slinkt, maar niet zo snel als de rest van de diersoorten. Met minder dan 3% (1,9 miljoen zwaluwen) krimp per jaar, geldt de vogel als 'niet bedreigd'. Intussen zijn er steeds minder insecten, wordt de Sahara steeds groter, de reis van de zwaluwen langer, met minder moerassen om in uit te rusten en bij te drinken.
'Misschien komt het door de klimaatcrisis,' opper ik. Ik heb iets gehoord over het stikstofoverschot in de natuur, en hoe dat de groei van veren vertraagt. 'Tsja,' zegt m'n vader. 'Dat is dus gewoon het recht van de sterkste.'
Nog even los van de vertaalfout (survival of the fittest gaat niet over fitness, of kracht, maar over aanpassingsvermogen), en de vraag of je kan verwachten dat de hele wereld zich aanpast aan de klerebende die een kleine groep mensen ervan maakt – omdat evolutie lang duurt, vele generaties, en klimaatvernietiging ons binnen een paar jaar overvalt – wat me het meest raakt, op dat moment, is de zakelijke toon, die houding van 'Ik heb het allemaal al eens gezien in m'n leven, mij krijg je niet gek'. Dat je hoort dat een hele diersoort lijdt onder onze manier van landbouw, je schouders ophaalt en zegt: 'recht van de sterkste'.
Het is een populair geloof, dat geloof in de sterksten, vooral onder mensen die zichzelf de sterksten wanen. Het ligt in de lijn van mensen die zeggen: 'Ach, dat virus, waar doen we zo druk over, we kunnen niet alles stil leggen, het leven gaat door, en daar maakt de dood nu eenmaal onderdeel van uit.'