Schuldig is uitgezonden in november en december 2016.
De serie van zes afleveringen is hier online terug te kijken.

Wie betaalt de rekening?

Welkom in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. 

De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een nieuwe documentaireserie van Human waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

Maak kennis met Ditte, Carmelita, Dennis, Ron en Ramona: bewoners die het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden. Ontmoet ook Ed, Will en Paul, die elk op hun eigen manier de strijd aangaan tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem.

Je leert ze allemaal kennen in Schuldig, een unieke documentaireserie over hoop, wanhoop en veerkracht in een buurt verbonden door schulden. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus wie draait er op voor de rekening?

Schuldig on Tour

Wilt u helpen?

Schuldig Magazine & DVD


Bijna iedereen in de Amsterdamse Vogelbuurt heeft schulden. Elke maand trekt een stoet van zware jongens, een deurwaarder, agent en slotenmaker door de straten om een woning te ontruimen. Het is het meest dramatische gevolg van de eeuwenoude jacht op de schuldenaar. Terwijl buurtbewoners worstelen met boetes en schaamte, staan deurwaarders en hulpverleners voor gesloten deuren. De incassomanager wil doorgronden waarom mensen hun kop in het zand steken. Op het stadhuis roept de wethouder schuldhulp uit tot speerpunt van zijn beleid. En intussen blijven de rekeningen zich opstapelen.

In Schuldig leren we ze allemaal persoonlijk kennen: de wanbetaler, deurwaarder, hulpverlener, schuldeiser en wethouder - onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hun motieven verschillen maar ze delen het verlangen om een oplossing te vinden voor het probleem. De zesdelige serie toont hun veerkracht, hoop en humor, maar ook de absurditeit van een geldverslindend circus waarin iedereen een eigen rol speelt. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus wie draait er op voor de rekening?


Sinds 2006 komen Sarah Sylbing en Ester Gould in de Amsterdamse Vogelbuurt, waar zij samen aan documentaires en televisie-programma’s werkten. Ze schreven ook het boek Dubbeltjes & Kwartjes, dat samen met het tweeluik over een multi-probleemgezin - 50 Cent (2007) & De Rekening van Catelijne (2012) - de aanloop vormde tot Schuldig.

Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould: “Wie schulden maakt, moet op de blaren zitten", zo wordt er snel gedacht. Maar in de Amsterdamse Vogelbuurt zien wij al jaren hoe schrijnend en ingewikkeld het probleem in werkelijkheid is. We willen het grote verhaal vertellen door alle betrokkenen een gezicht en een hart te geven. Tegelijkertijd hopen we een documentaireserie te maken die even spannend en ontroerend is als fictie.

Het werk van Sylbing & Gould behandelt maatschappelijke thema’s – armoede, migratie, ouderdom, zorg – via intieme, openhartige scènes met mensen die strijden om iets van het leven te maken.

Sarah Sylbing is tevens regisseur voor televisie, documentaire en radio. Ze regisseerde onder andere de jeugdserie Bikkels (winnaar Banff Rocky Award), Metropolis en VPRO's Tegenlicht.

Ester Gould regisseerde eerder de jeugddocumentaires Altijd maar dat gezeik (winnaar Kids & Docs Mediafondsprijs 2008) en David de Ster (publieksprijs Boston Jewish Film Festival 2011) en de bioscoopdocumentaires A Strange Love Affair with Ego (Winnaar Beeld & Geluid Award for Best Dutch Documentary IDFA 2015) en Strike a Pose (2016).

Documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould zijn door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2016

De serie ‘Schuldig’ maakte niet alleen bij de televisiekijkers veel indruk, ook bij de jury, die wordt gevormd door de redactie van Villamedia en de adviesraad.

Lees verder op villamedia.nl

Tegel voor Schuldig

Sarah Sylbing en Ester Gould hebben in Den Haag de Tegel in de categorie Achtergrond uitgereikt gekregen. De zes afleveringen van hun documentaireserie Schuldig vallen daarmee opnieuw in de prijzen. Sarah en Ester werden eerder dit jaar uitgeroepen tot Journalist van het Jaar en Schuldig won al het tv-beeld. De Tegel is een journalistieke prijs die jaarlijks wordt uitgereikt. 

Als je eenmaal schulden hebt, kom je er moeilijk weer vanaf. En dat is niet je eigen schuld. De documentaireserie laat zien dat mensen in de Amsterdamse Vogelbuurt in steeds diepere problemen komen, ook omdat de aanpak faalt.
De Volkskrant maakte er naar aanleiding van Schuldig een longread over:

Lees en kijk verder op Volkskrant

Schuldig is veelvuldig in de media besproken. Hieronder een selectie:

De Volkskrant, 15 november: "Literaire docusoap Schuldig is luchtig én gelaagd"
NRC Handelsblad, 16 november: "De publieke omroep op zijn best"
Parool, 15 november: "Dennis heeft 40.000 euro schuld, maar blijft een optimist: 'Toppie!"
Tijd voor Max, 14 november: een interview met Ron, Ramona en hulpverlener Paul Scheerder
Kunststof Radio, 11 november: een interview met regisseur Sara Sylbing
Vrouw/Telegraaf, 14 november: een verhaal over Ron en Ramona
Linda Nieuws, 13 november: een interview met hulpverlener Satsha
De Wereld Draait Door, 17 november: Hanneke Groenteman tipt Schuldig in DWDD
De Wereld Draait Door, 18 november: Rene van Damme (kijkcijferexpert) prijst Schuldig in DWDD
De Correspondent, 24 november: Armoede in Nederland? Dat ziet er zo uit
Trouw, 26 november: Als je honger hebt, breng je de huurtoeslag naar de supermarkt
NRC, 6 december: 'Schuldig is een magistrale documentaireserie over armoede’, aldus Hans Beerekamp
Parool, 14 december: De put van Dennis kent geen bodem en dat geeft hoop
Parool, 15 december: Armoede in noord is gevolg van jarenlang gemeentelijk beleid
NRC, 20 december: Het kerstgevoel in de Vogelbuurt
Lindanieuws, 20 december: Dennis uit Schuldig in tranen bij Pauw: "Het is hardverwarmend"
Volkskrant, 26 december: Dennis vriendelijke praatje vult weer een gaatje
Volkskrant, 27 december: Zijn jullie nou yuppen?
Volkskrant, 29 december: Dit zijn de beste tv-series volgens de volkskrant
De Correspondent, 30 december: Na Schuldig staat de dierenwinkel van dennis opeens vol
NRC, 30 december: De beste televisie van de maanden november en december
De Correspondent, 20 januari: Luisteren: Schuldig zette armoede op de kaart. Wij spraken de makers
De Correspondent, 23  januari: Op eten mag hij geen beslag leggen maar wel op je koelkast
Villamedia, 2 februari: We zijn echt van die mensen gaan houden
Volkskrant, 4 februari: Makers documentaire serie Schuldig verkozen tot journalist van het jaar
Hart van Nederland, 12 februari: Dennis uit Schuldig krijgt hulp van bevriende ondernemer
Pauw & Jinek, 1 maart: Dennis en Ditte uit Schuldig te gast bij Pauw & Jinek: De verkiezingen. Fragment start op 41'00"

Heb je of ken je iemand met schulden? Er zijn diverse organisaties in Nederland die persoonlijke hulp of advies verlenen bij schulden. Bijvoorbeeld een kredietbank, het maatschappelijk werk of de sociale dienst in uw gemeente. In eerste instantie zal de schuldhulpverlening proberen een oplossing te zoeken met uw schuldeisers: het zogenaamde minnelijke traject. Lukt dat niet, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing: het wettelijke traject.

Waar kun je terecht als je (vragen over) schulden hebt?

WWW.ZELFJESCHULDENREGELEN.NL

  • Vindt op deze website zelf een oplossing voor uw schulden. Doe een Quickscan of volg het stappenplan.
  • De website is ontwikkeld door de NVVK en het Nibud en helpt mensen met beginnende financiële problemen een oplossing te vinden en hun financiën weer op de rails te krijgen.

UW GEMEENTE

  • Biedt de juiste hulp om uw schulden op te lossen of ervoor te zorgen dat deze niet verder oplopen.
  • Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening in hun gemeente. Vaak kunt u terecht bij een wijkteam waar u uw vragen over schulden kunt stellen. Zijn er geen wijkteams, dan kunt u zich meestal melden bij de afdeling Werk en Inkomen.
  • Als u niet wordt toegelaten tot de schuldhulpverlening en u bent het hier niet mee eens, is het belangrijk om een schriftelijke afwijzing te vragen. Tegen deze formele ‘beschikking’ kunt u dan binnen 6 weken bezwaar indienen.
  • Als u wel bent toegelaten tot de schuldhulpverlening maar u bent niet tevreden over de manier waarop u wordt geholpen dan kunt u een klacht indienen.  

UW SCHULDHULPVERLENING

  • Geeft antwoord op al uw vragen over uw schuldhulpverleningstraject.
  • Uw schuldhulpverlener kent uw dossier en specifieke situatie en kan uw vragen het beste beantwoorden.

SOCIAAL RAADSLIEDEN

  • Geven gratis informatie en advies over wetten en regelgeving. Ook kunnen zij u helpen bij het indienen van aanvragen en bezwaarschriften en het invullen van ingewikkelde formulieren.
  • Op hun website kunt u, door op uw provincie te klikken, een overzicht krijgen van de Sociaal Raadslieden in die provincie.

JURIDISCH LOKET

  • Geeft gratis juridisch advies aan iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen.
  • Bekijk op www.juridischloket.nl of u daartoe behoort. De informatie op de website van het Juridisch Loket is vanzelfsprekend wel voor iedereen toegankelijk. Het Juridisch Loket heeft 30 vestigingen waar in totaal 250 juristen werken. Er is ook een beperkt inloopspreekuur per vestiging.

NIBUD

  • Geeft algemene informatie en advies over uw financiën
  • Kijk voor meer informatie op www.nibud.nl

BPBI (Branchevereniging professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders)

  • Behartigt de belangen van professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders en bewaakt de kwaliteit van hun dienstverlening.
  • Kijk voor meer informatie op www.bpbi.nl

RECHTSWIJZER SCHULDEN

  • Rechtwijzer is door de Raad voor Rechtsbijstand ontwikkeld. Door de Rechtwijzer schulden in te vullen krijgt uw meer grip op uw schuldsituatie door het beantwoorden van een aantal vragen. Dit kost u ongeveer 20 minuten en levert een advies of actieplan op maat op.
  • Kijk voor meer informatie op www.rechtwijzer.nl en klik op schulden.

BUREAU WSNP

  • Is er voor informatie en vragen over de Wsnp, de Wet schuldsanering natuurlijke personen.
  • Kijk voor meer informatie op www.bureauwsnp.nl 

regie
Ester Gould en Sarah Sylbing

research
Manon van der Sluijs

productie
Margreet Ploegmakers

camera
Jean Counet
Niels van Koevorden
Jefrim Rothuizen

geluid
Gideon Bijlsma
Dennis Kersten
Carla van der Meijs

montage
Patrick Janssens
Imre Reutelingsperger

muziek
Vincent van Warmerdam

dramaturgie
Chris Westendorp

voice-over teksten
Katja Schoondergang

vormgeving
Ramon Fennet
Jelle ’t Hart
Joost Hiensch
Marijn Sneijder

mediamanager
Erik Vermunt

geluidsnabewerking
Lennert Hunfeld
Evelien van der Molen

kleurcorrectie
Michiel Rummens

social media
Daan Kuys
Mia Saric

webredactie
Guus Christiaans
Marjolijn Hoogendoorn

productie-assistentie
Denise Luyken
Daen Smits
Susanne Steenhuis

impact productie
Jelte Zonneveld

eindredactie
John Appel
Bert Janssens

dit programma is mede mogelijk gemaakt door:
Delta Lloyd Foundation
Fonds21
Stichting Agis Zorginnovatiefonds