Bijzondere programma's die diepgewortelde thema's verkennen, dit is het najaar van HUMAN.
Mediastorm
Vanaf 3 september, iedere zondag, 17.40 uur, NPO 2
In Mediastorm bespreken presentatoren Lara Billie Rense en Tim de Wit elke zondagmiddag de mediagebeurtenissen van de afgelopen week met onder andere Sheila Sitalsing, Hasna el Maroudi en Roel Maalderink. Ze analyseren hoe beelden in de media ontstaan en wat die met ons denken doen. Verder zijn er weer verrassende beeldcolleges en is er veel aandacht voor de frames en kwesties die voorbijkomen in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023.
Tessel in Cyberspace
Vanaf 3 september, iedere zondag op het YouTube-kanaal van NPO 3
Een aantal van de grootste sociale bewegingen van de afgelopen decennia begon als hashtag. #BlackLivesMatter kreeg wereldwijd miljoenen mensen de straat op en door #MeToo belandde Harvey Weinstein achter de tralies. Ook schrijver en feminist Tessel ten Zweege (25) begeeft zich in het virtuele landschap van cyberactivisme. Toch vraagt ze zich steeds vaker af hoe effectief cyberspace is als strijdtoneel van haar sociaal activisme. Wat haalt een hashtag nou helemaal uit? Doen ze dit uit zuivere intentie of vooral om zich goed te voelen over zichzelf?
2Doc: Mama weet het zeker
Maandag 4 september, 23.15 uur, NPO 2
Nadat de moeder van Max verhuisde, ervaart ze mentale en fysieke gezondheidsproblemen door elektromagnetische straling in haar huis. Ze is vastberaden: hier kan ze niet blijven wonen, eerst moet het hele huis stralingsvrij worden gemaakt. Max en zijn broer Thomas houden van hun moeder, maar geloven niet dat straling de oorzaak is van haar problemen. Wat doe je als je moeder tegenover je komt te staan? En hoe zorg je, ondanks de bijna onoverkomelijke afstand, dat je elkaar niet verliest?
Grensgevallen
Vanaf 7 september, iedere donderdagavond, NPO 2
Er is maar weinig zo verhelderend een grens: een duidelijke lijn tussen wel en niet, goed en fout, zwart en wit. Maar hoe dichter je bij een grens komt, hoe ongrijpbaarder die vaak blijkt te zijn. In Grensgevallen onderzoekt schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra waar onze grenzen liggen. Per aflevering neemt ze een ander thema onder de loep, zoals abortus, gender, en immigratie: door hun complexiteit bloot te leggen, hoopt Van Heemstra ruimte voor begrip te scheppen.
Metropolis
Vanaf 24 september, iedere zondag, NPO 2
Het buitenlandprogramma Metropolis laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen. Presentator Stef Biemans leidt iedere aflevering op eigen wijze in en introduceert de lokale correspondenten. De verhalen laten de kracht zien van mensen die onder welke omstandigheden dan ook oplossingen vinden en hun leven zelf vormgeven.
Bij ons op het AZC
Vanaf 2 oktober, iedere maandag, 22.20 uur, NPO 2
In de vierdelige documentaireserie Bij ons op het AZC leven we een jaar mee met de bewoners en medewerkers van AZC Zutphen. De serie werpt voor het eerst een blik achter de slagbomen van een asielzoekerscentrum en laat zien hoe het is om daar te wonen en te werken. Ver weg van het felle asieldebat in politiek Den Haag, waar het kabinet bij viel, volgen we de lotgevallen van een aantal asielzoekers, die uit alle macht een verblijfsvergunning in Nederland proberen te krijgen. Dat komt neer op eindeloos wachten, bivakkerend tussen hoop en vrees. Hoop om te mogen blijven, en vrees om te worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Aan de medewerkers van het AZC de moeilijke en vaak emotioneel uitdagende taak om de asielzoekers te begeleiden.
Zo dood als een Pier
Vanaf 8 oktober, iedere zondag, 19.20 uur, NPO Zapp
Dood gaan we allemaal. Maar op de 7e Montessorischool in Amsterdam West zijn de kinderen de afgelopen jaren wel heel vaak met de dood geconfronteerd. Juf Pleun stierf aan een hartaanval, juf Tineke aan kanker. En nu is ook juf Tirza ongeneeslijk ziek. Mohammed zat bij juf Tineke in de klas. Waarom gaan er zoveel juffen dood? vraagt hij zich af. En wat is dood eigenlijk? Terwijl Mohammed op zoek gaat naar antwoorden, leert hij samen met zijn klasgenoten in de schooltuin ondertussen over de cyclus van het leven.
Het Grote Groene Idee
Zondag 29 oktober, 21.30 uur, NPO 1
Een grote studioshow, gepresenteerd door Harm Edens, waarin bevlogen uitvinders en creatieve koppen de leukste en beste oplossingen voor het klimaatprobleem presenteren. Een ode aan de inventiviteit. De groene ideeën worden gepresenteerd aan een vierkoppig panel. Kleine en grote ideeën die we kunnen omarmen en die de wereld weer wat beter maken. Na Het Grote Groene Idee zie je de toekomst weer wat rooskleuriger tegemoet; je krijgt weer hoop dat we samen het klimaatprobleem wat minder groot kunnen maken.
Duidelijke Taal
Vanaf 11 november, iedere zaterdag, 20.35 uur, NPO 2
In de vierdelige human-interest-serie Duidelijke Taal onderzoekt Loes Luca wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Luca, die zelf in een Rotterdamse wijk woont waar eenderde van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven, volgt een aantal laaggeletterde Rotterdammers in hun dagelijks leven. Hoe neem je de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe houd je een baan vast? Waar onze hoofdpersonen op het eerste gezicht zo hun manieren lijken te hebben gevonden om hun leven te leven, blijkt de realiteit toch anders. De hoofdpersonen worstelen met het vinden van hulp en zorg, sociale contacten en hun financiële situatie. En er is schaamte, veel schaamte.
De Mensenbieb
Vanaf 12 november, iedere zondag, 19.20 uur, NPO Zapp
De Mensenbieb is een magische bibliotheek, waar je geen boeken kunt lenen, maar echte mensen en hun levensverhalen. Bibliothecaresse Quinty Misiedjan helpt kinderen die een bepaalde vraag hebben, ergens mee worstelen, of gewoon enorm nieuwsgierig zijn naar iets of iemand, door het ‘juiste boek’ te vinden. En dan gebeurt het… het boek komt ter plekke tot leven. In De Mensenbieb kunnen kinderen onbeschaamd alles vragen aan mensen met wie ze normaal niet zo snel in aanraking zouden komen. Zo gaan kinderen in gesprek met een multimiljonair of met een burgemeester van een grote stad, maar ook met bijvoorbeeld een dakloze, een vluchteling of met iemand die heel lang in de gevangenis heeft gezeten. De Mensenbieb brengt kinderen en volwassenen letterlijk in gesprek met elkaar, en dat levert interessante, ontroerende en grappige gesprekken op.
Therapie
Vanaf 28 november, iedere maandagavond, NPO 2
Therapie is een vierdelige human-interest-serie waarin onbemande camera’s de openhartige gesprekken tussen therapeut en cliënt volgen, waarbij de anonimiteit van de client volledig wordt gewaarborgd. Vijf therapeuten, met allemaal hun eigen expertise, geven ons een kijkje in hun spreekkamer en laten zien hoe ze trauma’s, depressies, angst, seksproblemen, verslaving en zelfs psychoses behandelen. Maar ook de therapeuten zelf stellen zich kwetsbaar op: hoe kijken ze aan tegen de sessies, waarom kozen ze voor dit vak en wat nemen ze mee naar huis? In elke aflevering vertelt bovendien een Bekende Nederlander over diens ervaring met therapie. Onder meer Jurre Geluk en Hanneke Groenteman zijn open over de psychische hulp die zij zochten.
Wat houdt ons tegen?
Vanaf 19 november, iedere zondag, 22.45 uur, NPO 2
Het klimaat kreunt. De grenzen van wat onze planeet aan kan, zijn in zicht. We weten het allemaal: de tijd van zoveel mogelijk, zo goedkoop mogelijk, zo snel mogelijk, is voorbij. We moeten anders reizen, anders eten, anders verdelen, anders denken. Wat houdt ons tegen? In een 12-delige tv-serie gaan onderzoeksjournalisten Jeroen Smit, Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet met de camera op pad om in kaart te brengen wat ervoor nodig is om deze patstelling te doorbreken. Want beter milieu begint niet alleen bij jezelf, maar vooral bij een ingrijpende transformatie van onze economie, van onze rekensommen. Wat moet hier eigenlijk veranderen? Welke spelregels moeten worden aangepast? Welke sleutelfiguren houden grote omwentelingen tegen? En welke leiders zouden hierin nu voorop moeten gaan? Wat houdt hen tegen?
2Doc: Sheila versus de Staat
Donderdag 30 november, 22.15 uur, NPO 2
Als gedupeerde van de Toeslagenaffaire is Sheila (44) verwikkeld in een bureaucratische strijd voor compensatie. Ondanks de grote consequenties van het schandaal, waar ze nog dagelijks mee geconfronteerd wordt, probeert ze er alles aan te doen om haar dochter Farah (7) een betere toekomst te geven. Maar de brieven van schuldeisers blijven binnenkomen en in het compensatieproces komt ze geen stap verder. Sheila probeert met haar gezin alles uit het leven te halen, maar onverwerkte trauma’s en stress eisen hun tol. Sheila wordt steeds zieker en de vraag rijst hoe lang ze nog heeft.