Seizoen 2

Vanaf maandag 2 juni te bingen op NPO Start

De vierdelige human-interest-serie 'Therapie' laat op integere wijze de intieme gesprekken tussen therapeut en cliënt zien die normaliter achter gesloten deuren plaatsvinden. Therapeuten Jim van Os, Cocky Drost, Claudia van den Berg, Pieter Dingemanse en Fayola Cairo behandelen cliënten met trauma, angst, psychose en relatieproblemen. Daarnaast delen Nicolaas Veul, Max Terpstra, Tanja Jess en actrice Joy Delima hun persoonlijke ervaringen met therapie.

Deze serie bevat heftige verhalen die als schokkend ervaren kunnen worden.

Over de therapeuten

Camera’s registreren therapiesessies met cliënten, die in het diepst van hun ziel laten kijken, maar wel buiten beeld blijven. Hun stemmen zijn opnieuw ingesproken door acteurs, om hun privacy te bewaken. Tijdens en buiten de sessies leren we ook de wereld van de therapeuten zelf kennen: hoe verwerken zij de sessies, wat nemen ze mee naar huis en hoe gaan ze te werk? Ze stellen niet alleen hun therapieruimte, maar ook zichzelf open. 

Fayola Cairo

GZ- Psycholoog

Fayola runt de praktijk ‘Voel je thuis’ en heeft veel cliënten met Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse roots. Ze ziet veel twintigers en dertigers in haar praktijk met transculturele problemen. Ze is een echte Rotterdamse met wortels in Aruba en Suriname. Ze leeft samen met haar tienerdochter, tienerzoon en haar man (niet de vader van haar kinderen).

Cocky Drost

Relatietherapeut

Cocky ziet in haar praktijk vooral christelijke stellen met relatieproblemen. Ze doet korte, vaak eenmalige sessies waarin ze geen blad voor de mond neemt. Cocky woont en werkt in de biblebelt en is reformatorisch opgevoed. Ze ontworstelde zich uit dit strenggelovige milieu maar liet haar geloof niet los. Ze heeft vier puberkinderen, een man met een drukke baan en haalt veel energie uit haar werk.

Pieter Dingemanse

Relatietherapeut & klinisch psycholoog

Pieter geeft eft-relatietherapie aan stellen. Doorgaans heeft een van de partners in zijn praktijk ook een psychiatrische klacht waarvoor die in behandeling is. Vaak gaat dit om angst, stemmings- of persoonlijkheidsklachten. Pieter geeft Emotional Focused Therapy en is heel enthousiast over de werking hiervan. De kern is dat hij binnen alle relatieproblemen op zoek gaat naar de verbinding tussen twee mensen. Pieter is getrouwd en heeft zelf drie puberkinderen. Hij is heel enthousiast over zijn werk, de cliënten geven hem energie.

 

Claudia van den Berg

GZ kinder- en jeugdpsycholoog

Claudia ziet cliënten van 3 tot 18 jaar met allerlei soorten problemen, van het dealen met de scheiden van hun ouders, tot sociale angsten tot social-verslavingen. Claudia maakt veel gebruik van spelletjes om de kinderen te laten inzien wat er bij hun speelt en doet veel oefeningen en experimenten. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen, waarvan er twee nog thuis wonen. Ze heeft een labrador en kookt graag om haar hoofd leeg te maken.

Jim van Os

Psychiater gespecialiseerd in psychoses in UMCU

Mensen komen vanuit de GGZ bij Jim voor een second opinion of ze zijn vaste cliënten die soms terugvallen of hem niet kunnen loslaten. Zijn expertise is de psychose. Jim wil laten zien dat een psychose iedereen kan overkomen, en dat een psychose zinvol kan zijn, als je het verhaal erachter kunt ontrafelen. Om zijn hoofd leeg te maken klust hij graag in zijn huis in Frankrijk, waar hij na zijn pensioen een opvang voor psychiatrisch patiënten wil beginnen.

Afleveringen

Naast de waargebeurde gesprekken tussen de therapeuten en hun cliënten, vertelt iedere aflevering een bekende Nederlander over diens ervaring met therapie. In seizoen 2 zijn dat Nicolaas Veul, Max Terpstra, Tanja Jess en actrice Joy Delima. 

Aflevering 1

Nicolaas Veul

Nicolaas voelt zich als kind niet thuis in zijn gezin. Hij heeft met name moeite met zijn vader. Nicolaas is van nature een zachtaardige en gevoelige jongen maar moet zich van zijn vader juist hard en stoer voordoen. In zijn studententijd loopt Nicolaas vast. Soms staat hij uren onder de douche, met een hoofd vol nare gedachten. Wanneer zijn beste vriendin hem dwingt in therapie te gaan is dat het begin van een lange weg naar zelfacceptatie, die ook gevolgen heeft voor zijn ouders: hen ziet hij jarenlang niet.  

Aflevering 2

Tanja Jess

Tanja heeft al even serieuze relatieproblemen met haar man Charlie Luske wanneer ze in relatietherapie gaan. Dat blijkt voor Tanja een eye-opener: het geeft haar inzicht in haar eigen patronen en manier van communiceren. En dat heeft niet alleen gevolgen voor haar relatie, maar ook voor de relatie met haar kinderen en haar werk. Ze had het nooit verwacht, maar door de relatietherapie en door het echte aangaan van de problemen, is haar relatie met haar man beter en zijn ze samen veel leukere ouders.

 

Aflevering 3

Joy Delima

Joy is van nature altijd al verlegen geweest. Ze wordt gedurende haar hele jeugd gepest, waardoor ze sociale angsten ontwikkelt en zich in gezelschap liever terugtrekt. 

Eenmaal op de toneelschool besluit ze in therapie te gaan, want in haar werk als actrice moet ze juist leren omgaan met groepen. Ze leert zich ervan bewust te zijn dat haar eigen negatieve gedachten haar parten spelen…

Aflevering 4

Max Terpstra

Heeft al heel lang een angst om over te geven. Max is altijd een introvert kind geweest. Nadat hij eens op de basisschool een leraar onderkotst terwijl de hele school toekijkt, ontwikkelt hij een angst om te kotsen in het openbaar. Vooral in de puberteit heeft hij hier veel last van. Max onderdrukt deze gevoelens, waardoor ze erger worden, hij zich afsluit en een gokverslaving ontwikkelt.  In therapie leert Max om zich niet meer te schamen voor zijn angst. Dat helpt. Max moet tijdens spannende momenten zoals live optredens nog steeds vaak overgeven. Maar hij is er nu open over en het beheerst zijn sociale leven niet meer.

Luister hier alle muziek uit de serie

inhoud niet beschikbaar

We kunnen de inhoud van deze embed niet tonen, omdat deze strijdig is met de door jou gekozen cookiesettings.

cookiesettings aanpassen

Verdiep je verder

Dit vind je misschien ook interessant