Af en toe sluipt Marijn* mijn dromen binnen, waarop ik kotsmisselijk wakker word en mij zo klein mogelijk maak, hopend dat het gevoel van gevaar verdwijnt. We leerden elkaar enkele jaren geleden kennen en hij leek de perfecte man te zijn. We bleken dezelfde liefde voor literatuur, het Midden-Oosten en arthouse-films te hebben. Wel viel mij op dat hij mij de hele dag belde om elk detail van mijn leven te horen: wie ik had gezien, waar we het over hadden, wat ik had gegeten en hoe mijn outfit eruitzag. Maar, ik negeerde mijn gevoel hierover.
Na een paar weken ontstonden scheuren in zijn perfecte plaatje. Waar ik eerst rozenblaadjes onder mijn voeten voelde, liep ik nu op eieren. Naast toezicht op wat ik deed, veranderden de complimenten in vernederingen: “Je bent zo lelijk, niemand valt op jou”. Hij werd boos wanneer ik met vriendinnen wilde uitgaan. En als ik zei dat ik geen contact meer wilde, kwamen de subtiele dreigementen: “Je weet dat ik een wapen in huis heb, hè." Elke gebeurtenis werd beetje bij beetje erger totdat ik helemaal afhankelijk was geworden, verwijderd van vrienden en zonder controle over mijn eigen denken en handelen.
Dat ik psychisch mishandeld werd, weet ik nu pas. Rond de 680.000 Nederlanders van zestien jaar en ouder maakten in 2020 psychische mishandeling mee, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. In datzelfde jaar zei ruim negen procent - meer dan anderhalf miljoen mensen - slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere vormen van dwingende controle door iemand uit de huiselijke kring in de afgelopen vijf jaar.
Tekst gaat verder na afbeelding