Een greep uit ons aanbod van het voorbije jaar:
Voor HUMAN was 2020 een horror- en een jubeljaar tegelijk. Horror, omdat corona de levens van onze vrienden, onze netwerkpartners en onszelf op de proef stelde. Aan de andere kant bleken onze programma’s relevanter dan ooit voor een groeiend aantal mensen aan wie we troost, inspiratie en informatie konden bieden. Daar zijn we trots op.
Medialogica maakte in coronatijd korte en lange programma’s over beeld en werkelijkheid. NRC over de aflevering Destroy my face: "Zo bewijzen de onderzoekers van Medialogica zich keer op keer als strijders die feitelijkheid en het redelijke gesprek verdedigen tegen de grootgrutters van het onwrikbare gelijk." Daarnaast lanceerde Medialogica online de Corona Debunker. Daarin probeerden we mythes door te prikken.
Twee actuele uitzendingen van Brainwash Special. In het voorjaar werden door denkers als Damiaan Denys, Louise Fresco en Ybo Buruma gekeken naar de gevolgen van de pandemie voor de lange termijn en de lessen die we moeten trekken voor de toekomst. In het najaar volgde de beroemde Harvard-filosoof Michael Sandel die op het Brainwash Festival – deze keer online gehouden – in debat ging over de dilemma’s waarvoor het virus ons stelt.
Het bewogen jaar 2020 bracht ons een hoop aangrijpende documentaires. Waarom bleef je niet voor mij?, over kinderen met een ouder die zelfmoord pleegde, was de best bekeken film op 2doc.nl. Ook won de documentaire de KNF prijs van de Nederlandse kring van Filmcritici en een Wildcard van het Filmfonds.
Documentairemakers Sarah Sylbing en Esther Gould trokken jarenlang door Amsterdam-Noord om kansengelijkheid te onderzoeken onder de schooljeugd. Het leverde de alom geprezen zevendelige serie Klassen op, die veel reacties opriep in de media, politiek en samenleving. In De Volkskrant en NRC werd Klassen uitgeroepen tot een van de beste series van 2020. Inmiddels hebben al vierenhalf miljoen kijkers de eerste zes afleveringen gezien.
Het Filosofisch Kwintet dook in de wereld van media en manipulatie in deze verwarrende tijden. In zes afleveringen onderzocht Clairy Polak met gasten als Daan Roovers, Stephan Sanders en Tom-Jan Meeus welke machten en krachten achter de manipulatie schuil gaan en hoe we ons daartegen kunnen weren. Mogen we elkaar het zwijgen opleggen? En wat staat op het spel?
In De Publieke Tribune zocht Coen Verbraak mensen met eigentijdse problemen op in hun eigen regio. Voor het panel van bestuurders en politici wierpen deze verhalen van ervaringsdeskundigen vaak een nieuw licht op hoe hun beleid in het dagelijks leven uitwerkt. Soms leidde dat tot daadwerkelijke verandering. Zo werd een kostbaar medicijn alsnog ter beschikking gesteld aan patiënten voor wie dit hun laatste redding was.
Thuis op Zuid heet de serie van Adelheid Roosen en Hugo Borst waarmee zij in 2020 hun zoektocht naar menselijke zorg hebben voortgezet. Hoe vergaat het mensen met beginnende dementie die nog thuis wonen? In totaal keken ruim 2 miljoen mensen naar dit voor een Televizierring genomineerde programma. De impacttour door het land moest helaas door corona worden uitgesteld.
Na twintig (!) jaar namen we in de zomer noodgedwongen met een jubileum afscheid van De Vloer op, een van onze meest gewaardeerde programma’s.
Niet dat HUMAN het om de kijkcijfers te doen is, maar het geeft ook veel voldoening dat we met De Grote Klimaatkwis op NPO 1 anderhalf miljoen kijkers wisten te trekken. Op primetime besteedden we aandacht aan de lastige onderwerpen duurzaamheid en klimaatverandering.
3FM HUMAN maakt maatschappelijke content voor jongeren. Acht jonge HUMAN-medewerkers vormen de sociaal-maatschappelijke redactie; zij voelen aan wat er speelt onder jongeren in de samenleving en maken dat bespreekbaar. Dit doen ze met artikelen, themaweken als #openup en met specials en podcasts.
Voor het derde achtereenvolgende jaar koppelde HUMAN woordkunstenaars aan jonge muzikanten voor een aantal sessies van Spoken Word. In 2020 was Het Nieuwe Instituut in Rotterdam het decor voor de acht dichters, zoals altijd bij elkaar gebracht door Manu van Kersbergen en wervelend in beeld gebracht door regisseur Suzanne Witteman.
In Valerie Bisscheroux, bekroond regisseur van Anne+, vond HUMAN de ideale maker om de webserie Het F-woord te maken voor NPO 3. Dat deed ze samen met de jonge hemelbestormende feministen Milou Deelen en Cathelijne Blok. In vier afleveringen gaven jonge en bevlogen muzikanten, artiesten en activisten hun visie op feminisme 4.0.
Een aantal evenementen en impactprogramma’s kon door corona geen doorgang vinden. We startten wél de HUMAN Hub in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht: maandelijkse discussieavonden met programmamakers in de prachtige nieuwe bibliotheek op het Neude in Utrecht.
Samen met onze omroeppartner VPRO maken we het onderzoeksplatform Argos. Dat was dit jaar op NPO Radio 1 in veel categorieën de onbetwiste nummer één: of het nou ging om de categorie ‘impact’, ‘context, duiding en achtergronden’, ‘zet aan tot denken’ of ‘spraakmakend.’
Tot slot: boven alles zijn we het meest trots op onze leden, die wij liever vrienden noemen. Vrijwel iedereen is ons trouw gebleven en we zijn verrast door het grote aantal nieuwe vriendschappen dat we sloten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we, met 90.000 (!) vrienden, in 2021 van een aspirant-omroep een volwaardige omroep kunnen worden. Zodat we u ook in de komende jaren kunnen voeden met de programma’s van HUMAN.
We wensen u een gezond en inspirerend 2021!