Mag iemand met een universitair diploma meer over het algemeen welzijn zeggen dan iemand met een vmbo-diploma? Nu het coronavirus genadeloos toeslaat, kun je mensen dan opleggen om zich verplicht te vaccineren? Of als er een vaccin komt... wie krijgt het dan als eerste? Volgens rockster-filosoof Michael Sandel leven we in uitdagende tijden voor onze democratie. De kansenongelijkheid neemt toe en de tweedeling tussen winnaars en verliezers in de samenleving wordt steeds scherper zichtbaar. Vanuit de Brakke Grond in Amsterdam gaat Sandel in gesprek met een groep millennials over de pijn van ongelijke kansen. Brainwash special: Michael Sandel wordt in twee delen uitgezonden.
Tweeluik
Aflevering 1: Covid-19 - Zo. 25 oktober - 17:15 - NPO 2 ,
Aflevering 2: Winnaars & verliezers - Zo. 1 november - 17:15 - NPO 2
Samen met jonge denkers Philip Huff, Emma Bruns, Lucky Fons III, Iris Bouwers, Y.M.P, Roxana Mirzarbandi, Isabelle Buhre, Thomas Bollen, Geerten Waling en Ismail Aghzanay schijnt Sandel zijn licht over hoe het zo ver is gekomen. Wat kunnen we eraan doen? En hoe kan iedereen meedoen aan de duurzame ontwikkeling van maatschappij, planeet en eigen leven?
De Amerikaanse filosoof Michael Sandel (1953) is gespecialiseerd in politieke filosofie. Sinds 1980 geeft hij les aan Harvard University, waar hij in 1999 werd benoemd tot hoogleraar. Sandel werd wereldberoemd toen zijn interactieve colleges van het vak Justice online beschikbaar werden gesteld. Inmiddels worden zijn boeiende colleges wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Het leverde hem de bijnaam ‘moral rockstar’ op. Daarnaast schreef Sandel de boeken 'Niet alles is te koop: de morele grenzen van marktwerking’, ‘Rechtvaardigheid: wat is de juiste keuze?’ en ‘De tirannie van verdienste: Over de toekomst van de democratie’ die aansluiten bij de grote hedendaagse vragen op het gebied van politieke filosofie.