Thomas Walder is wethouder in Deventer en komt dagelijks over de vloer bij werkgevers om te praten over het arbeidsmarktvraagstuk. De ambitie van de gemeente in Overijssel is te zorgen dat werkgevers genoeg banen aanbieden en dat al deze banen ingevuld worden. Een mooie doelstelling, maar moeilijk te realiseren. In Deventer staan ongeveer 2.700 mensen aan de zijkant van onze arbeidsmarkt. Zij ontvangen een uitkering vanuit de Participatiewet. “Ons doel is om die mensen zo goed mogelijk te laten meedoen in de samenleving, met betaald werk of met vrijwilligerswerk,” legt Walder uit tijdens de Inspiratiesessie.
Werk maakt ons gelukkig, ook al zou je dat misschien niet verwachten, zegt wethouder Walder. “Werken zorgt voor dagritme, zingeving, een sociale omgeving, zelfvertrouwen en zelfwaarding. Mensen bloeien op, voelen zich krachtig en gaan met een rechte rug lopen,” stelt de wethouder. Werk is dus eigenlijk een wondermiddel voor een gezond en gelukkig leven, concludeert hij.
Dat klinkt als een verrijking, maar toch is het niet gemakkelijk om iedereen aan het werk te krijgen. “Het wringt vaak bij mensen die een hele beperkte arbeidscapaciteit hebben of die niet gemotiveerd zijn om te werken. Dat maakt het een behoorlijke uitdaging dus om al die 2.700 mensen te motiveren, activeren en binnenboord te houden op de arbeidsmarkt.”
Maar dat is nog geen reden om al die mensen dan maar lekker op de bank te laten zitten. Neem de wasstraat van Kniest. Je wordt overspoeld door een ongekend enthousiasme, motivatie en een immense veerkracht van de werknemers, merken de ondernemers. Om kippenvel van te krijgen. De meerwaarde van een bedrijf hoeft niet altijd uitgedrukt te worden in geld, stelt Jeroen van der Geest, van sociaal werkbedrijf KonnecteD. Het gaat om impact.