"We zijn één grote familie," zegt Abdul over zijn collega's in de wasstraat. Maar wie is wie? Maak kennis met de mannen die lief en leed delen in de serie De Wasstraat.
Martin
Martin Kniest (47) heeft een wonderbaarlijke loopbaan achter de rug als dansleraar, horecaman en DJ. Na een faillissement kwam hij in de schuldhulpverlening terecht en verbaasde zich over de traagheid en inefficiëntie van het systeem. Dit stoorde hem zo dat hij besloot een hbo-opleiding schuldhulpverlening te doen.
Vijf jaar geleden besloot hij de wasstraat aan de Deventerweg over te nemen. Alles wat hij deed en meemaakte lijkt hier bij elkaar te komen. Hij is psycholoog, vriend, vader, baas en succesvol ondernemer ineen.
Abdul
Abdul (20) groeide op in Damascus, Syrië, in een welgestelde familie waarin bijna alle mannen Abdul heten. Zijn vader had twee succesvolle autobedrijven, tot de oorlog begon en de familie door de bombardementen alles kwijtraakten. De pas twaalfjarige Abdul werd door zijn familie aangewezen om in zijn eentje zonder paspoort te vluchten naar Nederland. De ruim twee jaar durende reis was een regelrechte nachtmerrie. Doordat de vlucht naar Nederland zeer traumatisch voor Abdul was, heeft hij moeite om mensen te vertrouwen. Hij slaapt slecht en piekert veel.
Abdul kwam in Deventer terecht en vond werk bij de wasstraat. Abdul is, ondanks zijn jonge leeftijd, inmiddels assistent leidinggevende binnen de wasstraat. Na veel inspanningen lukte het hem om zijn familie in Nederland te herenigen.
Tim
Tim (29) verkoopt de meeste VIP-pakketten, oftewel het duurste wasprogramma. Achter zijn innemende lach schuilen echter depressieve gevoelens, voortkomend uit een moeilijke jeugd waar mishandeling aan de orde van de dag was. In 2016 kwam Tim via een jobcoach bij de wasstraat terecht. Zijn werk is soms de enige reden waarom hij uit bed komt. Hij voelt zich er als een vis in het water en Martin is als een soort vader voor hem.
Inmiddels woont Tim samen met zijn hond Storm en heeft hij al vijf jaar lang een relatie met Meike (22).
Vincent
Als kind vroeg Vincent (36) zich vaak af waarom zijn ouders hem ‘gekregen’ hadden. Hij voelde zich ongewenst, werd niet geknuffeld en kreeg altijd ‘nee’ te horen. In 2015 trouwde hij met een vrouw met wie hij een zoon kreeg. Vanwege het gemis aan liefde in zijn jeugd wist Vincent niet hoe hij echtgenoot en vader moest zijn. Therapie hielp hem om liefde te kunnen geven, maar de relatie overleefde het niet. Na de scheiding trok Vincent bij zijn vader in, aan wie hij fulltime mantelzorg verleent.
Door de situatie met zijn vader en de scheiding, kreeg Vincent een burn-out. Hij verloor zelfs de zin in het leven. Na deze zware periode kwam hij terecht bij de wasstraat. Een plek waar hij warmte ontvangt op een manier die hij voorheen niet kende. Vincent heeft een groot werkethos en waardeert de open werksfeer.
Maurice
Maurice (21) woont samen met zijn vader, moeder en zusje in een klein dorpje Harfsen in de buurt van Deventer. Zijn leerachterstand bezorgde hem veel woede, frustratie en verdriet. Dit leidde vooral in zijn schooltijd tot gedragsproblemen. Via zijn stage kwam Maurice bij de wasstraat terecht. Het leek hem eerst helemaal niets, maar hij blijkt het toch leuk te vinden.
Maurice is heel secuur en doet dingen graag op zijn eigen manier. Waar hij moeite mee heeft is samenwerken met andere collega’s en onbeschofte klanten. Hij gaat graag een discussie aan, maar is tegelijk een goede sfeermaker binnen de groep. Maurice zegt ongefilterd alles wat hij denkt en voelt, wat niet door iedereen gewaardeerd wordt.
Veranderingen zijn lastig voor Maurice, daar wordt hij opstandig van. Gelukkig is er de muziek: rappen is voor hem een uitlaatklep. Zijn idool is rapper en vaste klant van de wasstraat: Snelle.
Patrick
Patrick (48) woont in Deventer. Hij heeft in zijn leven heel veel baantjes gehad, maar niks kwam echt van de grond. Sinds vijftien jaar heeft hij echter zijn hart verloren aan de wasstraat. Hij weet tot in de details alles van de machines. Zijn leven is nu weliswaar stabiel maar zijn financiële toestand is verre van rooskleurig. Nog steeds heeft hij schulden uit het verleden en raakt hij van tijd tot tijd met instanties in de problemen. Zijn zoontje Jamie (10) is zijn 'alles', echter ziet hij hem alleen in de weekenden.
Patrick leeft volgens strakke patronen, als hij daarvan afwijkt raakt hij ontregeld. In zijn vrije tijd is Patrick te vinden bij het voetbal of op de schietbaan. In de weekenden is hij voornamelijk te vinden op zijn ‘cluppie’ Go Ahead Eagles.
De jongens van de wasstraat zien Patrick als een soort vaderfiguur, een rol die hem goed past.
Denai
Denai (20) woont nu in Deventer en is vier jaar in Nederland, maar hij groeide op in Eritrea in een gezin van elf kinderen. Denai is duidelijk getraumatiseerd door zijn verleden. Hij is gevlucht zodat hij niet in militaire dienst hoefde te gaan en is uiteindelijk in Nederland terecht gekomen.
Via zijn hulpverlener Yvonne van Iriszorg is hij bij de Wasstraat terecht gekomen. Dit biedt hem structuur en doorbreekt de eenzaamheid, maar Denai raakt snel ontregeld. Heeft het gevoel dat er over hem gepraat wordt en voelt zich niet begrepen. Daarom zondert hij zich tijdens het werk vaak af. Buiten werk gaat hij vaak drinken en blowen in het park. Martin heeft zich over Denai ontfermt, maar hij heeft er moeite mee om grip te krijgen op hem.