"Nederland heeft tussen bijstand en burn-out niet veel ruimte over, helemaal nu die sociale werkvoorziening afgesloten is. Ik denk dat het de opgave is om die tussenruimte productief te maken door zinvolle en betaalde arbeid.
Het probleem is niet eens dat er te weinig werk is, want het werk ligt op straat. In Nederland zeggen we tegen bedrijven: 'Je moet mensen aannemen, punt. Je krijgt wel loonkostensubsidie, maar anders krijg je een boete.' Andere landen hebben vaak andere collectiviteiten om mensen op die manier aan het werk te helpen.
Eén van die manieren is een coöperatie. Dat werkt goed, laat bijvoorbeeld Italië zien. Als iemand via coöperaties werkt is die in dienst bij de coöperatie en werkt hij of zij vanuit de coöperatie elders. Daarmee kun je de werkgever ontzorgen en de risico's afwenden. En Finland laat zien dat die bredere waarden van werk veel meer wordt ingezien in het hele systeem. Brede waarden zijn bijvoorbeeld de positieve effecten voor de maatschappij, in plaats van alleen winst en efficiency. Zo ver zijn wij nog niet, maar ik hoop dat we met het volgende kabinet wordt ingezet op een arbeidsmarkttransitie.
Je moet oog hebben voor het systemische, dit is niet iets dat je met één maatregel of campagne oplost. Het interesseert me mateloos hoe we het kunnen oplossen. Dat klinkt misschien utopisch en idealistisch, maar ik denk dat we heel goed moeten gaan kijken naar wat de route naar vooruitgang is. De mensen die het betreft hebben recht op deze vorm van respect en inclusie."