Prachtig moment tijdens de tweede Inspiratiesessie (een online-meeting als follow up van de succesvolle tv-serie De Wasstraat), om werkgevers te inspireren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Kim Rayan werkt bij De Koekfabriek. Die is opgezet door Jeannot Nijpjes en Arthur de Nerée en heeft als doel om mensen met een beperking een volwaardige baan te geven.
Jaren zat Rayan thuis. Ze was tienermoeder, zat in de bijstand en haar zoon had een flinke rugzak. Werken lukte haar niet. Tot ze aan de slag kon bij De Koekfabriek. Rayan: "Hulpverleners snapten me niet. Ik had geen rugzak, maar mijn zoon wel. Ik kon niet aan het werk vanwege de thuissituatie en daardoor kreeg ook ik eigenlijk een beperking. Mijn zoons beperking werd mijn beperking. Mensen en instanties snappen dat niet. Maar door mijn werk bij De Koekfabriek durf ik te stellen dat ik voor mijn zoon een veel betere moeder ben geworden."
Ontroering aan de tafel bij de gesprekspartners van de inspiratiesessie. Dit is waarom werken met mensen met een vermeende afstand tot de arbeidsmarkt zo mooi maakt. Mensen een volwaardig leven teruggeven. Wasstraat-eigenaar Martin Kniest: "Ik krijg kippenvel als ik hoor dat Kim zegt een betere moeder te zijn geworden door betaald werk. Dat geeft als werkgever zoveel voldoening."
Het is ook de missie van deze Inspiratiesessies. Werkgevers oproepen om iets te doen voor deze toch lastige doelgroep. "Moeilijk hoeft dat niet te zijn," zegt Nancy van der Vin van Rosa Novum uit Veenendaal, een bedrijf in groenonderhoud met vijftig mensen in dienst met een ‘beperking’. Van der Vin: "Deze doelgroep is 700.000 mensen groot in Nederland. Zo groot is ook het aantal mkb'ers. Als iedereen één persoon onder de arm neemt, ben je van het probleem af."