4 september is de internationale dag van de seksuele gezondheid. En dan hebben we het onder meer over een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit, en het mogen en kunnen aangaan van plezierige en veilige seksuele ervaringen. Voor iedereen. Daarom laten we je graag nog eens zien hoe het eigenlijk staat met de mannenpil. 3FM HUMAN zocht uit waar die blijft.
Waar blijft de mannenpil?
Zestig jaar geleden kwam de anticonceptiepil op de markt. Vrouwen waren dolblij, want ze konden eindelijk seks hebben zonder angst om zwanger te worden. Daarna kwamen nog meer middelen voor vrouwen op de markt, zoals de spiraal of de nuvaring. De ontwikkelingen voor de man bleven achter, waardoor we opgezadeld zitten met weinig opties voor mannen. Er is keuze uit: het condoom, 'voor het zingen de kerk uit' (niet heel veilig) of sterilisatie (wel heel definitief). Waar blijft toch die mannenpil?
Mannen die meebetalen
Mensen met een baarmoeder kunnen zwanger worden, mensen zonder niet. Maar moeten dan alleen die baarmoederhouders betalen? Seks heb je met elkaar, toch? En het voorkomen van een zwangerschap is dan misschien wel iets dat je ook samen moet regelen. Daan (34) en Michiel (27) vinden in ieder geval van wel, en betalen daarom mee aan de anticonceptie van hun partner.
Bijwerkingen van de pil
Het ene moment ben je superblij, het volgende lig je in bed te janken. Dit kúnnen bijwerkingen van hormonale anticonceptie zijn. Noor (24) werd een heks door de pil, Emie (25) voelde zich een robot. Voor sommigen is de pil nou eenmaal niet de oplossing om zwangerschap te voorkomen. Anne Marieke Doornweerd is neurowetenschapper en vertelt over de feiten en fabels rondom de pil.
'Baas in eigen bal'
Ruim de helft, 53 procent, van de mannen ziet een mannenpil wel zitten, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt en 3FM HUMAN. En 72 procent van de vrouwen ziet het wel zitten als mannen aan de anticonceptie gaan. Zo kunnen heteroseksuele stellen bijvoorbeeld het gebruik van anticonceptie afwisselen om een zwangerschap te voorkomen. Een respondent: "Een anticonceptiepil voor mannen zou mij een extra stukje veiligheid geven. Baas in eigen bal."
Zaaddodende gel
Onderzoek naar anticonceptie voor mannen vindt wel plaats. Zo smeert Jonas uit Zweden elke dag een zaaddodende gel op zijn schouders; een alcoholische gel op basis van twee hormonen om de aanmaak van sperma te onderdrukken, en je sekslust en energieniveau op peil te houden. Zijn partner Rebecca is er heel blij mee: "Ik ben veel stabieler." En ook in India wordt onderzoek gedaan, met het injecteren van een syntethische gel in zaadleiders, waardoor sperma zijn vruchtbare vermogen verliest. Sterilisatie, maar dan gemakkelijker te herstellen. Wanneer staan mensen zonder baarmoeder hun schouders dan in te smeren?
Algoritme als anticonceptie?
Stel je voor dat een vrouw in het heetst van de strijd een app erbij pakt om te checken of ze 'veilig' kan vrijen. Groen licht betekent 'niet vruchtbaar', rood licht betekent 'wel vruchtbaar'. Deze apps bestaan al even en worden door sommige vrouwen ingezet ter vervanging van de pil of hormoonspiraal, nu steeds meer vrouwen een vorm van anticonceptie willen zonder hormonen. Maar, hoe betrouwbaar is deze techniek eigenlijk?