Een ander middel om ervoor te zorgen dat burgers bij besluiten betrokken worden, is het burgerforum. “Het burgerforum is een democratisch proces, waarbij zo’n honderd tot honderdvijftig mensen samen een representatieve groep vormen,” zegt Tonkens. “Denk aan afkomst, leeftijd, opleidingsniveau of je cynisch tegenover klimaatverandering staat of juist niet. De groep denkt na, delibereert en raadpleegt experts om tot een advies aan de overheid te komen.”
“Vaak blijft de vraag open wat er vervolgens met dat advies gebeurt. Daarover moet de overheid van tevoren duidelijk zijn, zoals wij van de Commissie Brenninkmeijer ook hebben betoogd in het rapport Betrokken bij Klimaat.”
Dat burgerberaad moet daarom na afloop gevolgd worden door een preferendum vindt Tonkens, net zoals David van Reijbroek onlangs betoogde in het NRC. “Het burgerforum mondt dan niet uit in een voorstel, maar in een lijst van keuzemogelijkheden. Deze lijst wordt voorgelegd aan andere burgers die daarover kunnen stemmen,” zegt Tonkens. “Dit is dus geen referendum, met enkel een ‘ja’ of ‘nee’ antwoord, maar het zijn een aantal voorstellen die burgers hebben bedacht, waar andere burgers uitgebreid op kunnen reageren.”
Alle stemmen moeten in dit proces gelijk meetellen. “Een burgerforum en een preferendum kunnen daarvoor zorgen,” zegt Tonkens. "Iemand met veel geld, macht, kennis of aanzien heeft dan geen zwaardere stem dan iemand die deze zaken in mindere mate heeft. Dat vormt een krachtige correctie van de maatschappelijke ongelijkheid, die vaak bij burgerparticipatie een grote rol speelt.”