Waar je geen invloed op hebt, zijn gebeurtenissen van buitenaf die zich onverwachts kunnen voordoen. In 2014 gebeurde er ook in het leven van Wijnants iets onverwachts: haar oudste kind van destijds zeven jaar, kreeg leukemie. “Natuurlijk waren wij als ouders extreem verdrietig, dat zal niet anders zijn geweest dan bij ouders die wij in het ziekenhuis tegenkwamen in soortgelijke situaties. Maar mijn man en ik hielden ons al jaren bezig met existentiële vragen over de absurditeit van het bestaan.
“Wij beseften de zinloosheid van het leven al in de gloriejaren van ons leven. Al hadden we er nooit rekening mee gehouden dat ons kind kanker kon krijgen, was het voor ons wel veel minder wereldschokkend dan voor andere ouders. Velen van hen begonnen zichzelf toen pas vragen te stellen over de zin van het leven. Waarom ze zo oppervlakkig leefden en nooit bewust hadden gewaardeerd wat ze hebben. Ze kregen gevoelens van onbehagen en begrepen niet hoe hun gezin zoiets ergs kon overkomen.
“Maar dat het leven absurd en niet te sturen was, wisten wij allang. Wij stonden daardoor steviger in die situatie. Ik pleit er daarom voor dat mensen al veel eerder gaan nadenken over grote existentiële vragen en niet pas als er iets vreselijks gebeurt.”
Volgens Wijnants blijft het wel een spannend en moeilijk onderwerp om over na te denken. “Richtinggevende randvoorwaarden zijn door individualisering, globalisering, ontkerkelijking en emancipatie weggevallen. En als je dan uitspreekt dat je geen idee hebt waarvoor je eigenlijk leeft, wordt dat vaak ongemakkelijk opgevat alsof je impliceert dat je dan uit het leven wil stappen. We zouden het juist over dat ongemak moeten hebben. Om er dan achter te komen waarom iemand er dus niet uitstapt.
“En als het psychisch kwetsbare mensen betreft, moet je dat overlaten aan specialisten binnen de GGZ. Maar als psychisch gezond persoon, is het naar mijn idee juist wel goed om die kant op te gaan en daarnaast ook dwingende maatschappelijke normen onder de loep te nemen door existentiële vragen te stellen.”