Het Nederlands Film Festival (NFF) is er om de Nederlandse filmcultuur het erepodium te geven dat het verdient. Eind september verandert Utrecht weer voor anderhalve week in de filmhoofdstad van Nederland. Dit jaar draaien er zeven films van Human op het NFF. Vier beleven er hun première.
Op het Nederlands Film Festival draaien dit jaar zeven films van HUMAN. Hier vind je alle informatie.
Alle films en documentaires
Tickets
Kijk hier voor tickets en het volledige programma van het Nederlands Film Festival.
Code Groen
In fluorescerende, oranje pakken kruipen ze op hun knieën door het groen. Ze zijn fysiek of mentaal niet voor honderd procent inzetbaar op de arbeidsmarkt en ook voor henzelf is het code oranje. Terwijl ze onze parken en perken leefbaar houden, proberen ze hun leven weer op de rails te krijgen en richting code groen te bewegen. Dat blijkt geen sinecure.
In Code Groen ontdekken we hoe ze hun leven weer op de rails proberen te krijgen en zichzelf weer in de spiegel durven aan te kijken.
Code Groen is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Lange Documentaire.
Code Groen gaat op het Nederlands Film Festival in première op:
23 september om 16:00 uur in Kinepolis Jaarbeurs 11.
De Spiegel en het Raam
De beste vriend en de moeder van filmmaker Diego Gutiérrez weten allebei dat ze niet lang meer te leven hebben. Al pratend proberen beiden zichzelf en hun pad door de wereld te begrijpen. Hun naderende einde triggert een reis. Door naar zijn vriend en zijn moeder te luisteren, zich aan hen te spiegelen en deel te nemen aan de tocht, probeert de filmmaker dicht bij dat wat niet valt uit te leggen, te komen. Waarom zijn we op aarde? Is het de moeite waard? Is het genoeg? Een poging te begrijpen waar het leven om draait.
De Spiegel en het Raam is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Lange Documentaire.
Shabu
Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname.
Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?
“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip,” omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.
Shabu is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Lange Documentaire.
Luc
De vijftienjarige Lucas loopt weg uit een gesloten jeugdzorginstelling in Amsterdam en slaat op de vlucht. Voor hij terugkeert, gaat hij samen met regisseur Tim Bary langs een aantal plekken en mensen. Deze documentaire volgt Lucas daarbij op de voet. Ondertussen deelt Lucas meer over zijn achtergrond en zijn gedroomde, vrije leven. Hij eet hongerig, rookt een jointje en schreeuwt zijn frustratie over jeugdzorg, rechters en andere instanties uit over zee. Een eerlijk portret van een jongen die gevangen zit tussen twee werelden. Waar is plek voor Lucas?
Luc is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie in de categorie Korte Documentaire.
Luc gaat op het Nederlands Film Festival in première op:
24 september om 17:00 uur in Kinepolis Jaarbeurs 13.
Mama
Mama vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd van de familie staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen, die een veilige haven heeft gecreëerd voor haar zes ‘drag-kinderen’, die niet allemaal kunnen rekenen op begrip van hun biologische familie. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt.
Mama is geselecteerd voor de Debuutcompetitie.
Mama gaat op het Nederlands Film Festival in première op:
23 september om 19:00 uur in Kinepolis Jaarbeurs 13.
Along the Way
Op de grens van Turkije en Iran raken de negentienjarige Afghaanse tweelingzussen Zahra en Fatima hun familie kwijt. Op weg naar Europa, vastbesloten om hun familie terug te vinden, staan ze voor zware keuzes.
Tijdens hun vlucht naar Europa moeten de tweelingzusjes Zahra en Fatima zich tussen mensensmokkelaars en drugsdealers staande houden én proberen Europa te bereiken. Wie kun je vertrouwen? Hoe komen ze weer bij hun familie? Op Lesbos aangekomen is de ellende nog niet voorbij. Om zin te geven aan hun uitzichtloze leven, interviewen de tienermeiden de vrouwen met wie ze in een veel te krappe tent wonen. Regisseur Mijke de Jong baseerde haar film op het persoonlijke verhaal van hoofdrolspelers Malihe en Nahid Rezaie, en dat van andere jonge en kwetsbare vrouwen.
Walk the Land
In Walk the Land doorkruisen Peter Delpeut en Stef Tijdink Noord Engeland, te voet en met de trein. Twintig jaar geleden maakten ze in dit gebied de reisfilm In Loving Memory. Ze werden toen verliefd op de Yorkshire Dales en op het ‘Engelse van de Engelsen’. Zou dat landschap nog bestaan? Zouden die mensen nog bestaan?
Ze vonden een ander land. Maar niet omdat het landschap of de mensen veranderd waren. Walk the Land is opnieuw een film over wandelen, over treinen en over dat typische Engelse, maar ondertussen worden de filmmakers steeds ongemakkelijker geconfronteerd met de vraag: ‘Van wie is een landschap eigenlijk?’
Achter elk vergezicht gaan verzwegen geschiedenissen schuil. Dat leren ze van literatuurhistoricus Corinne Fowler en van rapper en theatermaker Testament. Het motiveerde ze om met andere ogen te gaan kijken én om Engelsen te spreken die ze twintig jaar terug niet zagen.
Walk the Land gaat op het Nederlands Film Festival in première op:
27 september om 18:00 uur in Louis Hartlooper Complex 1.
Studentencompetitie
Naast bovengenoemde zijn er ook nog twee films geselecteerd voor de Studentencompetitie van het NFF:
It will rain
De Syrische broers Nawras en Ward zitten onterecht vast in een helse gevangenis zonder uitzicht op vrijlating. Als Nawras toch op vrije voeten gesteld wordt, komt hij voor een slopend dilemma te staan.
In dit korte drama worden twee onschuldige broers in Syrië gevangen gezet en beschuldigd van terroristische misdaden. Ward probeert moedig te blijven, maar overlijdt na een eindeloze reeks martelingen. Nawras is ervan overtuigd dat de gevangenis ook zijn dood zal betekenen. Hij wordt echter op wonderlijke wijze vrijgelaten en herenigd met zijn moeder. Dan komt hij voor een moeilijke keuze te staan: blijft hij om te vechten tegen het onrecht in Syrië, of besluit hij te vluchten naar een veiligere plek?
Louder! So I can hear you
Zes jaar geleden overleed Laura Bokhovens vader. Om hem dicht bij zich te houden maakt ze nu zelf een reis uit zijn verleden. Een film over herinneren en de kracht van verbeelding.
Regisseur Laura Bokhoven is na de dood van haar vader altijd op zoek naar waar ze zijn aanwezigheid kan voelen. Als er een verhaal over een reis van hem opduikt, besluit ze hem achterna te reizen. Terwijl landschappen voorbijtrekken, reageert Laura op de poëzie van haar vader, en wekt ze de suggestie van een dialoog. Haar ontmoetingen bieden perspectief in het omgaan met dood en verlies. Een documentaire roadmovie over rouw en hoe je iemand kunt vasthouden die steeds meer vervaagt.
Over Kleur gesproken
Tijdens het NFF wordt ook Over Kleur gesproken weer uitgezonden op NPO 2 en NPO Start. In het tweede seizoen van Over Kleur gesproken gaan witte makers en makers van kleur uit de Nederlandse televisie- en filmindustrie met elkaar in gesprek. Aan de hand van fragmenten uit recente Nederlandse films en series vinden respectvolle uitwisselingen plaats over waar zij persoonlijk tegenaan lopen en hoe dat voor de ander is. De gesprekken gaan expliciet over kleur en representatie. Wat maakt de één mee, wat de ander niet meemaakt en wat doet dat met de ander? Samen proberen ze te ontdekken hoe ze de disbalans kunnen veranderen.
Met Over Kleur gesproken, een serie i.s.m. het Nederlands Film Festival (NFF) en het initiatief KLEUR, wil HUMAN verdieping brengen in het debat en op een inspirerende en opbouwende manier bijdragen aan meer bewustwording rondom inclusiviteit van kleur.