Van droom tot nachtmerrie

Oostvaardersplassen

Door Maud van de Reijt en Cees Overgaauw

Over deze aflevering

Medialogica reconstrueert de jarenlange strijd om het beeld van de Oostvaardersplassen en het welzijn van de grote grazers en belicht hoe een natuurgebied in de beeldvorming kon uitgroeien van een ecologische droom tot een nachtmerrie.

In 2018 komt er een eind aan het imago van de Oostvaardersplassen als boegbeeld van de ongerepte natuur, waar de mens zo weinig mogelijk ingrijpt en de natuur zoveel mogelijk zijn gang kan gaan. Boswachters worden bedreigd, burgers gooien balen hooi over de hekken van het gebied en delen op Facebook massaal foto's van vermagerde grote grazers. Uiteindelijk besluit de provincie Flevoland, onder druk van de publieke opinie, om de dieren zelf bij te voeren.

Medialogica onderzoekt hoe de gemoederen over de grote grazers in 2018 zo hoog konden oplopen en wat de gevolgen daarvan waren voor de betrokkenen. Medewerkers van Staatsbosbeheer, ecologen, actievoerders, filmmakers en bestuurders blikken terug.

Medialogica Kort

Geen tijd, maar wel benieuwd naar de aflevering? Kijk hier Medialogica Kort: de aflevering in minder dan vijf minuten. 

Nieuws

Grote grazers gestolen uit Oostvaardersplassengebied

28 december 2018

Afgelopen zomer zijn er grote grazers ontvreemd uit het natuurgebied rond de Oostvaardersplassen. Het gaat om zeven veulens uit het Oostvaardersveld en een heckrundkalf uit de Oostvaardersplassen. Dat blijkt uit onderzoek van Medialogica.

Lees verder →

Boswachters overgeplaatst

7 december 2018

Op 7 december kopt de Volkskrant: 'Boswachters overgeplaatst om nieuw beleid Oostvaardersplassen: ze willen geen gezonde dieren afschieten'. In deze aflevering Medialogica doet onder meer één van de overgeplaatste boswachters zijn verhaal.

Extra

Introductie Konikpaarden

In 1983 worden heckrunderen in de Oostvaardersplassen geïntroduceerd. Ruim een jaar later arriveert een groep van 22 Konikpaarden. Frans Vera en Jan Griekspoor kijken in deze video - met fragmenten die niet in de uitzending zaten - terug.

Cynthia en Annemieke

Met inmiddels 90.000 leden in een besloten facebookgroep zetten Cynthia en Annemieke zich in voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. 

Sociale media

Voorheen smolt de maatschappelijke onrust na een koude winter vanzelf weg. Dit jaar gebeurt iets geks. De onrust neemt niet af, vooral niet in de sociale media.

Sprekers in deze aflevering

Frans Vera, ecoloog en grondlegger van de Oostvaardersplassen, blikt terug op een bewogen jaar, waarin hij doelwit werd van ernstige bedreigingen. Ze hadden tot gevolg dat hij zich een tijd lang heeft teruggetrokken uit het publieke debat. Ook vertelt hij uitvoerig over de geschiedenis van het gebied en de introductie van de grote grazers in de jaren tachtig. 

Boswachter Jan Griekspoor vertelt over zijn 37 jaar durende carrière in de Oostvaardersplassen en licht toe waarom hij vanwege bezwaren ten opzichte van het nieuwe beheer vorige maand zijn werkzaamheden in de Oostvaardersplassen heeft beëindigd. 

Verder met: Actievoerder van het eerste uur, boer en voormalig paardenfokker: Piet Kostelijk. Commissaris van de Koning Leen Verbeek over de beslissing van de provincie Flevoland begin dit jaar om de grote grazers, tegen het advies van deskundigen in, bij te voeren. Han Olff: Hoogleraar Ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voormalig EenVandaag redactrice Pauline Veen. Woordvoerder van Staatsbosbeheer Joke Bijl. Cynthia Danvers en Annemieke van Straaten, beide actief in de paardenwereld, geven een inkijkje in hun mediacampagne tegen de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Ook in dit seizoen

In ‘Xi, Xi wat jij niet ziet’ onderzoekt Medialogica hoe de Chinese overheid probeert ons beeld van China te beïnvloeden. De Volksrepubliek van president Xi Jinping hanteert daarbij de wortel en de stok. Hij financiert het Nederlandse taalonderwijs en intimideert correspondenten.

Lees verder →

 

#MeToo is zonder twijfel een van de grootste mediagebeurtenissen van deze nieuwe eeuw. Vanaf het moment dat de hashtag in oktober 2017 voor het eerst werd gebruikt, zijn er steeds meer zaken boven komen drijven en wordt er veel over gepubliceerd. Medialogica onderzoekt de rol van journalisten in dit fenomeen. Wanneer stellen zij terecht een misstand aan de kaak en helpen zij de emancipatie van slachtoffers van seksueel machtsmisbruik? Wanneer kunnen vermeende daders zich beklagen over ‘trial by media'?

Lees verder →