In zes jaar tijd maakten Adelheid Roosen en Hugo Borst vier series over dementie. Wat voor inzichten heeft het hen gegeven?

"We zijn betrokken geraakt doordat onze moeders te maken kregen met de ziekte van Alzheimer," vertelt Adelheid Roosen over de start van het eerste programma In De Leeuwenhoek.

"Mijn moeders leven stond in het teken van dementie, met ouders, schoonouders, en zussen die aan de ziekte leden," vertelt Hugo Borst. "En ik heb de indruk dat mijn leven daardoor ook in dat teken staat, en dat het een nieuwsgierigheid is die niet meer ophoudt." Hugo en Adelheid hebben in zes jaar tijd vier documentaireseries gemaakt over dementie. Daarnaast strijdt Hugo samen met Carin Gaemers voor de menselijke maat in de ouderenzorg.

Nog voordat Hugo en Adelheid begonnen aan de series, maakte Adelheid de documentaire Mam, waarin ze een poging doet om de ongrijpbare ziekte te begrijpen.

We spraken Adelheid en Hugo over hun series In De Leeuwenhoek, Thuis Op Zuid en Roosen & Borst 1 & 2.

Kijk Roosen & Borst 2

Nu op NPO Start en vanaf 12 augustus elke maandag om 20:25 uur op NPO 2

Hugo Borst en Adelheid Roosen onderzoeken hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de dood. Hoe weet je wat gezegd moet worden als het einde nadert? En wat is eigenlijk een 'goede dood'?

Dit vind je ook interessant