Het is volgens Hindriks bij het aanpakken van klimaatproblemen belangrijk te luisteren naar de mensen die er direct mee te maken krijgen. "In de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering zijn stemmen van lokale gemeenschappen onmisbaar, maar ze worden zelden gehoord als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden die betrekking hebben op het klimaat. En dat terwijl mensen die al in armoede leven veel kwetsbaarder zijn, vanwege hun onveilige levensomstandigheden en het gebrek aan middelen om te bouwen aan een duurzame leefomgeving.
"Tegelijkertijd hebben ze talloze inventieve stappen genomen om de klimaatverandering te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen ervan. In feite lopen jongeren, vrouwen, oorspronkelijke gemeenschappen en anderen die het meest worden getroffen door de klimaatcrisis, vaak in de voorhoede van enkele van de meest effectieve en inclusieve klimaatacties over de hele wereld," gaat Hindrinks verder.
"Bovendien belanden de noodzakelijke (financiële) middelen die bedoeld zijn om de allerarmsten te helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering nu niet bij die groepen. Dat moet anders. Ze vormen een sleutelrol in het aandragen van oplossingen voor de crisis, dus ze moeten gehoord worden in het internationale debat."
Ook vrouwelijk leiderschap sterkt de stemmen van gemarginaliseerde groepen, meent Hindriks. "Gendergelijkheid is dan ook één van de bouwstenen voor een krachtige aanpak van klimaatrechtvaardigheid."