Racisme komt zowel institutioneel als vanuit onwetendheid voor. Dit weet Skin Deep-presentator Andrew Makkinga maar al te goed. Hij groeide samen met zijn moeder op in Oeganda. Op negenjarige leeftijd leerde zijn moeder een Nederlandse man kennen. Ze trouwden en het gezin verhuisde naar Sudan en vervolgens Nepal. Uiteindelijk streek het gezin neer in het Groningse dorpje Winsum. “Dat was een gift en een curse voor mij.’’
Het racisme waar Andrew in zijn jeugd mee te maken kreeg, kwam voornamelijk voort uit een gebrek aan kennis. Zo schold een tegenstander bij het voetbal hem wel eens uit voor ‘zwarte’, waarop zijn medespelers antwoordde 'die zwarte heeft ook een rugnummer'. Naast nadelen ondervond Makkinga ook voordelen van zijn biculturele gezin. Zo lukte het zijn witte stiefvader om de docent te overtuigen dat Andrew meer geschikt was voor een hoger niveau dan de mavo. Hij benadrukt dat zijn jeugd bestond uit zowel liefdevolle als schaduwmomenten. Zo hielpen dorpsgenoten hem met zijn taal en vingen zij hem op na school toen zijn moeder ernstig ziek werd. ‘’Door mijn biculturele gezin ken ik Nederland beter dan de meeste Nederlanders.”
Sinds zijn jeugd ziet Andrew een verbetering in acceptatie en bewustwording, maar is er volgens hem nog een lange weg te gaan. "De volgende stap is dat witte mensen zich beter bewust worden van hun positie in de wereld. Ze zijn bijvoorbeeld wereldwijd in de minderheid, maar domineren nog altijd het schoonheidsideaal, Hollywoodfilms en hebben de macht als het gaat om bestuur en beleid."