Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
In Waarom Bleef Je Niet Voor Mij gaat regisseur Milou Gevers met kinderen in gesprek van wie een ouder suïcide heeft gepleegd. Suïcide en de preventie ervan ligt ook Human na aan het hart. Daarom hebben we acht verhalen op een rijtje gezet, die we de afgelopen jaren over dit thema maakten.
Praten helpt!
#1. Waarom Bleef Je Niet Voor Mij?
Rebekka, Stef, Hessel en Annabel zitten nog maar op de basisschool als hun vader zelfmoord pleegt. Hoe gaan zij om met dit verlies? Het rouwproces is eenzaam. Met anderen praten over wat hen overkwam doen ze eigenlijk niet. Buitenstaanders vinden het ingewikkeld om er naar te vragen.
Documentairemaker Milou Gevers verloor tien jaar geleden zelf haar moeder aan zelfmoord en dacht vaak, net als de kinderen, dat zij de enige was. In haar documentaire Waarom Bleef Je Niet Voor Mij? praat Milou met de kinderen over alles waar niemand over durft te beginnen.
#2. Thijs (24) houdt van het leven, maar wil soms dood
Op 10 september, Wereld Suïcide Preventiedag, wordt wereldwijd stilgestaan bij mensen die zelfmoord hebben gepleegd. Ook wordt aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en geestelijke gezondheidsproblemen. Thijs (24) wilde in 2017 een poging tot zelfdoding doen, maar stopte hier net op tijd mee. "Ik zocht hulp en belde om drie uur ‘s nachts mijn moeder. Ik wilde eigenlijk niet dood; ik had het nodig dat zij zei dat ze van me hield."
#3. 2Doc: Strohalm
Hoe goed kennen we de mensen om ons heen eigenlijk? Zouden we het merken als een vriend of familielid overweegt om een eind aan zijn leven te maken?
Meer dan een half miljoen Nederlanders denkt jaarlijks langere tijd over zelfmoord. Dat betekent dat we allemaal wel zo iemand kennen. Vaak zonder dat te weten, want praten over zelfmoordgedachten is taboe. Wat gebeurt er als je wél praat? Bijvoorbeeld met 113Online, de anonieme hulplijn voor suïcidale mensen. De documentaire Strohalm gaat in op deze vragen.
Om meer over de film te weten komen, spraken we regisseur Lian Priemus. Lees dit interview hier. Ook psychiater en hoogleraar Jan Swinkels bekeek de documentaire Strohalm en Human sprak hem hierover. Lees het gesprek met Swinkels hier.
#4. Zelfdoding en economie
In deze uitzending van OBA Live spraken we met hoofdgast René Diekstra over de relatie tussen economische crises en zelfdoding. Welke rol speelt economie in ons leven? Bestaat er zoiets als economische zelfmoord? Is het risico op zelfmoord groter in landen waar het ongewoon is om gene baan te hebben? En is een persoonlijke economische crisis te behandelen? René Diekstra is psycholoog en schrijver van meerdere boeken rondom het thema zelfdoding.
#5. 2Doc: Als Je Kind Er Niet Meer Is
Hoe verwerk je de zelfdoding van je kind? Hoe ga je om met zo’n verschrikkelijke gebeurtenis, met de machteloosheid, het schuldgevoel? In Als Je Kind Er Niet Meer Is volgt regisseur Annelies Heesakkers twee ouderparen die met de totaal onverwachte dood van hun dochters moeten omgaan.
#6. Zelfmoord in de GGZ
Per dag maken in Nederland gemiddeld vijf mensen een einde aan hun leven. Veertig procent daarvan is onder behandeling van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Orlando was een van hen.
Al jaren ging het niet goed en in 2016 werd duidelijk dat Orlando niet meer op zichzelf kon wonen. Hij werd opgenomen op 2 november 2016, in een gesloten afdeling van GGZ-instelling Lentis, in Groningen. Een paar maanden later, 20 december, werd Orlando op een open afdeling geplaatst. Hij gaf aan zich niet zijn gemak te voelen en zei dat zijn zelfmoordgedachten sterker werden.
Niet lang daarna vroeg het personeel zich op een avond na het avondeten zich af waar Orlando was. Hij was al anderhalf uur niet gezien. Ze vonden hem dood op zijn kamer.
Zijn ouders dienden een klacht in tegen de instelling. Ze kregen gelijk.
#7. 2Doc: Ik Laat Je Gaan
De zeventwintigjarige Sanne lijdt aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis, chronische depressie en slapeloosheid. Na negen jaar intensieve behandeling zonder resultaat heeft ze besloten niet langer te willen leven. Omdat ze niemand wil traumatiseren met haar dood kiest ze voor zelfeuthanasie, een humane manier van zelfdoding. Ze brengt haar vader op de hoogte van haar doodswens om hem de kans te geven afscheid te nemen.
In Ik Laat Je Gaan zien we Sanne in haar laatste weken, waarin ze toeleeft naar de dag waarop ze haar lang gezochte rust zal vinden. Sanne is 24 maart 2014 overleden.
Vier jaar na uitzending van deze documentaire, vroegen we hoe het nu ging met Hubert, de vader van Sanne. Dit lees je hier.
#8. #openup: Dennis wilde stoppen met bestaan
3FM-dj Tannaz Hajeby begeleidde de dappere Dennis. Hij vertelt, amper een half jaar na zijn zelfmoordpoging, zijn schoolgenoten wat er aan de hand was en hoe belangrijk het is om over psychische klachten te praten.
Jaarlijks organiseert 3FM samen met MIND de #openup-week, waarin jongeren worden gestimuleerd om met psychische klachten 'uit de kast te komen'. Dennis sprak na zijn zelfmoordpoging eind 2016 voor het eerst met hulpverleners over zijn psychische gezondheid.
Toen hij hoorde over #openup, mailde hij 3FM. Hij wilde graag op zijn school over het belang van #openup vertellen. 3FM-dj Tannaz Hajeby is geschoold als maatschappelijk werker, dus dit onderwerp gaat haar aan het hart. Ze stond dan ook meteen klaar om Dennis te begeleiden.
Praten helpt!
Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.