De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is in Afrika en Azië groot. Hier in Nederland zijn we al een eind op weg om deze kloof te verkleinen, maar in veel landen in de wereld zoals Kenia, Nepal, Nigeria, Senegal en Tanzania hebben weinig vrouwen toegang tot kapitaal of leningen. Velen hebben geen bezit, slechte toegang tot onderwijs en kennen geen digitale apparaten zoals smartphones.
Om hierin voor verandering te zorgen is er sinds 1996 het Energia-programma, dat nu deel uitmaakt van Hivos. "Het viel ons op dat het gender-aspect niet werd meegenomen in de vooruitgang van energievoorzieningen", legt campagneleider Tjarda Muller uit. "Het zijn vooral mannen die deze sector domineren. Daarom bieden we vrouwen die de drive vinden een eigen bedrijf te starten, met het Energia-programma extra ondersteuning."
Zodoende groeit het zelfvertrouwen bij de vrouwelijke ondernemers, omdat ze worden gestimuleerd zelf beslissingen te nemen in het leven. Dat zorgt voor aanzien binnen de gemeenschap en zo kunnen ze een rolmodel zijn voor andere vrouwen en meisjes.
Hivos bestaat ruim vijftig jaar en is ontstaan vanuit een humanistische overtuiging. En verzet zich tegen discriminatie, ongelijkheid, machtsmisbruik en klimaatverandering. Ze werken samen met activisten, ondernemers, journalisten, kunstenaars en organisaties in meer dan dertig landen. Ook staan ze hen bij met hun netwerk, stellen ze financiële middelen ter beschikking en bieden bescherming.