"Het was een misleidende actie van de overheid," legt Bart van der Boom uit. Hij is docent geschiedenis aan de Universiteit Leiden en schreef het boek 'Atoomgevaar? Dan zeker BB'. "Onder burgers viel de brochure niet goed, want als er een atoombom zou vallen, dan was er uiteindelijk weinig dat je er tegen doen kon."
In de brochure werd aangeraden om een schuilplaats in huis in te richten, het liefst in een kelder, maar als die er niet was onder de trap. Burgers werd aangeraden een noodvoorraad aan voedsel aan te leggen, een lijst met noodzakelijke levensmiddelen werd aan de brochure toegevoegd.
Het voorlichtingspakket 'Wenken voor de Bescherming van Uw Gezin en Uzelf' was onderdeel van een strategie van de overheid ten tijde van de Koude Oorlog, net als propagandafilms voor de BB (Bescherming Bevolking). De BB werd in 1952 opgericht: een groep van voornamelijk vrijwilligers die als doel had om de bevolking van Nederland te beschermen tegen de gevolgen van luchtaanvallen door de vijand.
"In oorsprong was de BB opgericht om iets nuttigs te kunnen doen in oorlogstijd," zegt Van der Boom. "Maar na een paar jaar werd duidelijk dat tegen een kernoorlog weinig te doen is. Je kon niet tegen burgers zeggen: 'Als er oorlog komt, dan zijn we er allemaal geweest.' Als je dat zegt, dan wil iedereen van kernwapens af, maar doe je als land niet meer mee. Daardoor werd de BB een pion in het psychologische spel van de afschrikkings-strategie."
Volgens Van der Boom was de BB er vooral om een signaal af te geven dat Nederland bereid was om een kernoorlog te voeren.
Tekst loopt door onder afbeelding