De rechter heeft bepaald dat de uitstoot van broeikasgassen tenminste 25 procent lager moet zijn in 2020, ten opzichte van 1990. Als alles meezit, halen we een reductie van 26 procent in 2020. Maar dan moet wel echt alles onwaarschijnlijk meezitten.
Dat is van veel dingen afhankelijk, zoals hoe snel we overschakelen op elektrisch rijden, en bijvoorbeeld de gasprijs. Een halve cent verschil in de gasprijs kan al megatonnen uitstoot betekenen. Als alles tegenzit, halen we een uitstootreductie van negentien procent in 2020. Het PBL houdt rekening met 23 procent besparing, mooi in het midden, maar wel onder het doel van 25 procent.
Maar er zijn meer doelen vastgesteld voor 2020, zoals de energiedoelen. We moeten minder energie verbruiken met ons allen, namelijk honderd petajoule minder ten opzichte van 2013. Eén petajoule staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 15.000 mensen - stroom en gas. Er is dus een hoop besparing nodig. Het PBL denkt dat we eind 2020 een besparing van tachtig petajoule hebben gehaald. Doel ook niet gehaald, dus.
Bovendien moet veertien procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zon en wind. Dat is een Europees doel. Ook dat doel halen we waarschijnlijk niet. Volgens het PBL komt ruim elf procent van onze energie eind volgend jaar uit hernieuwbare bronnen.
Dat klinkt niet best. Zijn er überhaupt klimaatdoelstellingen die we wel halen? En hoe kan het dat we de doelstellingen niet halen?
Tekst gaat door na afbeelding