Hoewel tot op heden onduidelijk blijft of de verdachtmakingen gegrond zijn (en zo ja, hoe), kan het geen kwaad om eens te kijken waar al deze geluiden vandaan komen. De VS zijn een belangrijke pionier gebleken in het prioriteren van de veiligheidsrisico’s verbonden aan bedrijven als Huawei.
Echter kunnen deze beweringen van de VS haast niet los worden gezien van de jarenlange handelsoorlog met China. De vete rondom 5G rijkt namelijk verder dan economische belangen; het heeft inmiddels ook sterke politieke elementen gekregen.
Dat het een politieke kwestie is, blijkt wel uit de discussie over de verdere bouw van 5G. De VS willen zoals gezegd niet alleen telecombedrijven uit landen met dubieuze belangen de das om doen, ook willen zij voorkomen dat met name China een stevige vinger in de pap krijgt bij de bouw van de 5G-netwerken in de wereld.
In veel landen wordt komende maanden een besluit genomen over welke partijen mogen gaan bouwen. En dat besluit zal niet worden genomen door veiligheidsdiensten, die zich nu zo in de media laten horen. Integendeel. De keuze voor een eventuele samenwerking met China en Rusland ligt niet in hun handen, maar in handen van de regering. De komende maanden zal blijken hoe dit eruit zal komen te zien.
Kortom, aan de mogelijkheden van 5G-netwerken en desbetreffende apparaten van telecombedrijven kleven veiligheidsrisico’s. Maar daarmee zijn nog niet alle risico’s van de uitrol van 5G onder de loep genomen. In het vierde deel van dit vijfluik gaan we verder in op de risico’s van 5G voor het milieu.
In een serie van vijf artikelen duikt projectredacteur Lisanne Swart voor Human in de wereld van 5G internet. Met deze serie laat Lisanne zien wat je precies over 5G moet weten en wat het voor je gaat betekenen.