Steeds meer Nederlanders zijn hoogopgeleid. Waar in de jaren zestig nog maar een kleine vijf procent van de beroepsbevolking hoogopgeleid was, heeft nu bijna de helft van de Nederlanders een universitair of hbo-diploma.
Opleidingsniveau bepaalt tegenwoordig niet langer alleen de kans op een betere baan en meer salaris, maar geeft je ook toegang tot meer diensten als datingservices en verzekeringen, specifiek voor hogeropgeleiden. Het is een onderdeel geworden van onze identiteit.
Dit alles zorgt voor een sterke opwaartse druk in het onderwijs, want steeds meer leerlingen proberen een zo hoog mogelijke opgeleiding te halen. Voor kinderen uit lageropgeleide gezinnen biedt het onderwijs kansen om te klimmen op de sociale ladder. Bij kinderen uit hogeropgeleide gezinnen is het veelal belangrijk niet af te dalen op die sociale ladder.
Maar deze druk heeft ook een keerzijde. Door bijlessen en ande schaduwonderwijs komt regulier onderwijs onder druk te staan. Zo bestaat de kans dat docenten maar vertrouwen op bijlessen, dan op eigen goed onderwijs te geven.