Waarom is een democratie beter dan een land dat slechts door maar één of enkele heersers wordt bestuurd? Omdat het moeilijker is een heel volk te misleiden dan om slechts enkele mensen te manipuleren, aldus Aristoteles. In zijn Politica bespreekt hij verschillende staatsvormen en meent dat het beter is de macht met zoveel mogelijk mensen te delen.
Een paar bestuurders omkopen lukt nog wel, maar als deze groep uit duizenden mensen bestaat wordt dat een stuk moeilijker, zoals het ook moeilijker is een grote stroom water te verontreinigen dan een klein straaltje water, schrijft hij. Zo’n 25 eeuwen later is de Politica nog altijd een basisboek voor politieke filosofie, zeker als het gaat over politieke manipulatie - het onderwerp van de tweede aflevering van Het Filosofisch Kwintet, dit seizoen.
Aristoteles heb ik tijdens de uitzending niet genoemd, maar ergens halverwege benoemde ik wel het klassieke argument dat een geheel volk moeilijker omkoopbaar (en dus manipuleerbaar) is dan enkele (corrupte) leiders. Democratie werpt aldus een dam op tegen manipulatie. Maar Aristoteles doceerde in de tijd dat de belangrijkste mededelingen over het reilen en zeilen in de stad nog door de stadsomroeper werden gedaan. Dat was een behoorlijk overzichtelijk nieuwsklimaat.
Tekst gaat hieronder verder