Veel bedrijven en instellingen streven tegenwoordig naar diversiteit. Maar wat betekent dat woord nu echt? Gaat het alleen om selecteren op uiterlijke kenmerken, of gaat het om het omarmen van onderlinge verschillen? En hoe komen we tot diversiteit?

Woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. In zijn negende seizoen bespreekt Het Filosofisch Kwintet woorden waarmee we worstelen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan de haal zijn gegaan. Begrippen die werden beroofd van hun oorspronkelijk betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren.

In de vijfde en laatste aflevering van deze serie van Het Filosofisch Kwintet gaat het over ‘diversiteit’. Te gast zijn essayist Stephan Sanders, filosoof Haroon Sheikh en Renée Frissen, oprichter van Open Embassy. Stamgast is Philipp Blom.

Gasten in deze aflevering

Philipp Blom

Stamgast deze serie is wederom Philipp Blom. De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver studeerde in Wenen en Oxford. Van zijn hand verscheen onder meer het boek Wat op het spel staat. Verder publiceert hij onder meer in The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Haroon Sheikh

Haroon Sheikh is filosoof en als senior wetenschapper verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarnaast is hij verbonden aan het Centrum Èthos van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees hier het gesprek dat we ter voorbereiding met Haroon Sheikh hadden.

Stephan Sanders

Stephan Sanders is schrijver, columnist, essayist en presentator. Hij schrijft artikelen en columns voor onder andere de Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Vrij Nederland. Voor Human presenteerde hij het maandelijkse radioprogramma Brainwash Radio

Lees hier het gesprek dat we ter voorbereiding met Stephan Sanders hadden.

Renée Frissen

Renée Frissen is oprichter en CEO van OpenEmbassy, een online helpdesk die nieuwkomers ondersteunt hun weg te vinden in Nederland.

Onderzoek "diversiteit" verder

Leestips

Historica Els Kloek maakte twee boeken over vrouwen in de geschiedenis, is samensteller van de vrouwencanon, maar vindt het eigenlijk niet goed om vrouwen zo apart te zetten. Ze houdt niet van activistische wetenschap, ook niet als het over diversiteit gaat. Floor Rusman sprak met haar voor NRC.

NRC  onderzocht hoe divers de Nederlandse reclames zijn. Conclusie: het aantal witte mensen daalt. Maar of het nou diverser wordt... Eigenlijk ben je als acteur echt een hit als je een afro hebt, en een lichte tint, bleek uit het onderzoek

De NOS  onderzocht in hoeverre grote supermarktketens kansen grijpen bij een steeds diverser wordend publiek. Zo biedt Suikerfeest enorme kansen, maar lijken de supermarkten maar mondjesmaat daarmee aan de slag te gaan.

Uit onderzoek van de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam blijkt dat 'Nieuwe Nederlanders' nog altijd significant meer sollicitatiebrieven moeten sturen, voordat ze worden uitgenodigd. Daarmee lijkt het advies van premier Mark Rutte uit 2015 ("Ze moeten zich invechten") niet altijd mogelijk. Lees verder bij Trouw.

'De politieke correctheid rondom diversiteit zorgt ervoor dat we geloven dat diversiteit goed en makkelijk is,' zegt diversiteitsonderzoeker Meir Shemla van de Rotterdamse Erasmus Universiteit in de Volkskrant. Maar in groepen die divers zijn, moeten we heel hard werken om ze goed te laten functioneren. Totdat we die realiteit inzien, maken we het onszelf juist moeilijker om de vruchten te plukken van diversiteit.' Is diversiteit dan wel altijd gewenst?

Kijktips

De aanvoerder van het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal, Megan Rapinoe, heeft een boodschap voor Trump: je boodschap sluit mensen uit. Ze benoemt dat zijn slogan 'Make America Great Again' appeleert aan een tijd waarin Amerika voor een groep heel mooi was, maar zeker niet voor iedereen. Bekijk haar betoog op facebook bij CNN.

Overal waar we kijken delen we mensen in hokjes in, en worden we ingedeeld in hokjes. In de aflevering van Het filosofisch kwintet  roepen de gasten op tot het kijken voorbij stereotypes. De Deense tv-zender TV 2 maakte dit filmpje om te laten zien dat we meer gemeen hebben dan we denken.

Eigenlijk wilde schrijver en documentairemaker Emma Lesuis het er niet meer over hebben, over kleur en diversiteit. Vanwege de kritiek die ze dan kan verwachten en omdat iedereen een beetje moe lijkt van het onderwerp. Toch zet ze in haar Brainwash Talk  het ongemak opzij, zodat kinderen die over vijftien jaar opgroeien dat zonder krassen kunnen doen. 

Ook interessant