"Juist in het onderscheid dat we maken tussen mens en natuur. We zien de natuur als een verzameling objecten die we kunnen exploiteren, die we kunnen ontbossen. Het is voor met name het Westen ook een filosofisch probleem, omdat ons huidige modernistische wereldbeeld daaraan ten grondslag ligt.
Iemand die daar interessante ideeën over heeft is de Franse denker Bruno Latour, die het bijvoorbeeld heeft over de antropologie van de dingen. In mijn werk ben ik ook bezig met hoe feiten worden gecreëerd, hoe 'de dingen' een rol spelen in ons dagelijks leven en de politiek. Dat wij als mens niet moeten denken dat wij daarboven staan. Latour is heel belangrijk voor het idee dat dingen minstens even belangrijk zijn als wij, misschien nog wel belangrijker, omdat we respect voor de dingen en de natuur moeten hebben.
Toch heb ik ook vaak het idee dat Latour, en mensen die met zijn werk aan de slag gaan, 'de mens,' 'de natuur' en 'de dingen' versimplificeren. In zijn denken is weinig aandacht voor macht en machtsongelijkheid, voor koloniale geschiedenis, of voor hoe andere samenlevingen eigenlijk ook onderdeel waren van 'de natuur.' Dat 'de natuur' niet alleen te maken heeft met de ecologie, de planten, de zee of de rivieren, maar ook met vrouwen of inheemse volkeren. Zij zijn ook eeuwenlang onderdeel geweest van diezelfde natuur en daardoor ook tot object gemaakt en uitgebuit."
Tekst gaat door onder de banner