Tijdens de pandemie is het best bijzonder dat de staat, met in de regering twee liberale partijen en een liberale premier, alsnog een enorme rol heeft gekregen. Persoonlijk vind ik het wel opvallend dat VVD en D66 daarin juist voorop hebben gelopen.
Niet dat ik tegen het hele coronabeleid ben, maar de grote ideologische stromingen die we in onze politiek hebben zouden elkaar wel moeten uitbalanceren. Ik vind dat de liberale stroming nu wel echt wat laat liggen. Je zou denken dat liberalen wel drie keer moeten slikken voordat ze een vrijheid opofferen, ook al is het maar tijdelijk. Dat zie je ze nu juist niet doen, het tegengeluid komt nu vooral van radicaal rechts.
Wat ik bij de Nederlandse politiek altijd interessant vind, is dat het lijkt alsof we eigenlijk allemaal ongeveer hetzelfde willen, dat dat zo efficiënt mogelijk uitgevoerd moet worden en dat Rutte daar dan de man voor is. Bijna als wetmatigheid, terwijl er wel degelijk verschillende politieke keuzes mogelijk zijn. Toch wordt dat niet als zodanig gepresenteerd. Een tijdje geleden zeiden Rutte en De Jonge bijvoorbeeld: 'De terrassen kunnen nog niet open'. Ze zeiden niet: 'We kiezen ervoor om de terrassen nog niet te openen om die en die reden'. Alsof de cijfers voor zich spreken.
Politici zouden niet moeten doen alsof de cijfers zeggen dat de scholen dicht moeten. Als ze de scholen willen sluiten, dan moeten ze zeggen: 'Open scholen betekent meer risico op overvolle IC's, het is heel erg om kinderen niet naar school te laten gaan, maar nog erger als mensen overlijden – en dus kiezen we ervoor om de scholen te sluiten'.
Maar zo wordt het niet gepresenteerd. Er wordt gedaan alsof er maar één mogelijke weg is en dat is: nu die scholen dicht, wij kunnen er ook niks aan doen, sorry. Het gebrek aan openheid dat er wel degelijk een keuze wordt gemaakt, vind ik zorgwekkend."
Tekst gaat door onder de foto