Anne de Andrade (31) onderzoekt racisme en ging met een speciale missie naar de klimaatmars: “De klimaatbeweging in Nederland is heel wit. Ik vind het daarom belangrijk om er als bruine queer vrouw wat meer kleur aan toe te voegen. Voor mij is het klimaatprobleem verbonden met racisme.”
Anne voelde eindelijk dat ze iets kon doen aan de klimaatcrisis toen ze zag hoe kolonialisme en de klimaatcrisis met elkaar te maken hebben. “De klimaatcrisis waar we inzitten is het resultaat van een droom van witte mannen, die dachten dat ze overal boven stonden."
Klimaatverandering begon toen Europa met de trans-atlantische slavernij de basis legde voor de economie zoals we die nu kennen, volgens Anne. "Destijds waren mensen van kleur hier al de dupe van, omdat ze onder andere werden verhandeld als slaven. De westerse wereld treedt nu op als leider in de klimaatcrisis, terwijl die ook het probleem heeft gecreëerd. Er is te weinig ruimte voor bijvoorbeeld inheemse stemmen, die op dit moment al veel meer te maken hebben met de gevolgen van de klimaatcrisis dan wij.”
Volgens Anne zijn er nog weinig mensen van kleur bij de klimaatprotesten, omdat er een beperkt verhaal wordt verteld over de klimaatcrisis. “Het gaat altijd over windmolens en ijsberen die geen ijs hebben om op te staan. Dat spreekt mensen van kleur niet per se aan, omdat dat verhaal hun relatie tot de klimaatcrisis ontkent. Er is een meer inclusief en compleet verhaal nodig.”