Op 14 november gaat IDFA 2024 van start, het grootste documentaire-festival van de wereld. HUMAN is op het festival vertegenwoordigd met vier films. Op deze pagina lees je meer over HUMAN op IDFA 2024.

Kijk hier voor meer informatie over IDFA

De Propagandist

Verschijnt op IDFA als The Propagandist

Aan de hand van niet eerder gepubliceerde interviews, familiefilms en propagandafilms vertelt De Propagandist het verhaal van de opkomst en ondergang van filmmaker Jan Teunissen (1898-1975). Als hoofd van de NSB Filmdienst, de SS Filmdienst en als leider van het Filmgilde wordt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de machtigste man in de Nederlandse filmwereld. De Propagandist bevraagt de grenzen tussen documentaire en propaganda en de rol van propagandisten - hoe zij beelden, verhalen, misinformatie en ideologie verspreiden.

Lees meer over De Propagandist op de website van IDFA

Competities op IDFA

International Competition
Award for Best Dutch Film
Beeld & Geluid ReFrame Award

Home Game

Een zelfportret van Lidija Zelović, die haar persoonlijke leven op film heeft vastgelegd sinds ze op 22-jarige leeftijd vanuit Sarajevo in Amsterdam aankwam. Pendelend tussen Lidija en buitenlander zijn, houdt ze ook Nederland een spiegel voor.

Lees meer over Home Game op de website van IDFA

Competities op IDFA

International Competition
Award for Best Dutch Film

Alles komt goed

Verschijnt op IDFA als Everything will be alright

Samrawit is een sprankelend en ambitieus meisje van 17 uit Almelo. Als achtjarig kind deed ze het onmogelijke. Ze vluchtte in haar eentje uit Eritrea, de meest repressieve dictatuur ter wereld. Maar in Nederland zijn haar problemen niet voorbij. De taal leren is lastig en Nederlandse vrienden maken lukt maar niet. Opnieuw besluit Samrawit het heft in eigen hand te nemen. Met een eigen film over haar verhaal. Als mensen weten wie ze is en wat ze met zich meedraagt, zullen ze haar dan begrijpen?

Lees meer over Everything will be alright op de website van IDFA

Competities op IDFA

Youth Competition

Alles goed

Verschijnt op IDFA als All is well

Alles Goed is een intieme en intense documentaire over het leven van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Natasha, Svitlana en Zoia zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne en worden opgevangen in een opgeknapt kantoorpand in Weesp. In deze opvang is de keuken hun toevluchtsoord en een verbinding met thuis. Koken en eten geeft hen troost. Want de vrouwen delen een groot verdriet met elkaar: het verlies van hun vaderland. Maar nog sterker is het gemis van hun families en hun traditionele rol als grootmoeder. Ze verlangen naar contact met familieleden die nog in Oekraïne zijn, zijn bang en ongerust over de mannen die vechten aan het front en rouwen om dierbaren die zijn gedood in de strijd tegen Rusland. De drie vrouwen proberen een nieuw leven in Nederland op te bouwen en worstelen tegelijkertijd met het behouden van hun oude identiteit, zonder te weten hoelang ze in het vreemde land zullen blijven.

Lees meer over All is well op de website van IDFA

Competities op IDFA

Signed
Award for Best Dutch Film

Meer HUMAN documentaires