Een derde van al het eten in Nederland wordt verspild. Dit is een file vrachtwagens stampvol met voedsel, bumper aan bumper, van Utrecht tot Barcelona. Wereldwijd veroorzaakt voedselverspilling 8 tot 10 procent van de CO2-uitstoot. Instock probeert dit in Nederland op een positieve en goede manier terug te dringen. Het is allemaal een bij effect van ons voedselsysteem, zegt Selma Seddik, een van de oprichters:
“Na de Tweede Wereldoorlog hebben we heel veel geïnvesteerd in efficiëntie, groei en schaal. Het is eigenlijk heel goedkoop, heel gezond en heel gemakkelijk om te eten. Enerzijds is het natuurlijk wel knap dat het voedselsysteem zo effectief is ontwikkeld. Maar het heeft wel echt negatieve bijeffecten. Die efficiëntie in de keten zorgt er namelijk voor dat dingen die afwijken, niet meer passen in het systeem. Zo kunnen in geautomatiseerde distributiecentra alleen volle pallets ontvangen worden. Halve pallets passen niet meer in het systeem, dus worden ook niet meer meegenomen.”