Van een spionagethriller en seksgids tot een zelfhulpboek voor zelfmoordpreventie en spirituele overpeinzingen over filosofie. De levens van de recent overleden Jan Mokkenstorm, Frits Veerman, Ellen Laan, Hafid Bouazza en Otto Duintjer worden in onze podcastserie Wat blijft bekeken door de ogen van kenners en nabestaanden. Maar in hun levenswerken kunnen we nog veel meer over hen leren. In deze vijf boeken bundelen zij hun inzichten, ervaringen en avonturen. Dat levert een uiteenlopende lijst op.

#1. Jan Mokkenstorm

Hoop doet leven

Psychiater Jan Mokkenstorm (geboren in 1962, overleden in juli 2021) richtte in 2009 de 113 Zelfmoordpreventielijn op. Hiermee zette hij suïcidepreventie in Nederland op de kaart en bood hij mensen die worstelden met zelfmoordgedachtes professionele hulp, die 24/7 beschikbaar en vrij toegankelijk was.

Tijdens zijn carrière schreef Mokkenstorm het boek Hoop doet leven, voor mensen die aan zelfmoord denken. Het zelfhulpboek fungeert als overlevingsgids en geeft antwoord op vragen als: hoe kom je op de weg naar zelfmoord terecht? Wat veroorzaakt deze gedachten? Het boek biedt praktische tips om met suïcidale gedachten om te gaan. Een mooie aanvulling is dat Hoop doet leven er ook op gericht is om naasten advies te bieden over hoe zij iemand met zelfmoordgedachten kunnen helpen.

#2. Frits Veerman

Splijtstof

Frits Veerman (geboren in 1944, overleden in februari 2021) is een van de bekendste klokkenluiders in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens zijn werk als technisch fotograaf bij het Fysisch Dynamisch Onderzoekslaboratorium (Stork FDO) ontdekte hij dat zijn collega Abdul Khan geheime documenten van ultracentrifuges aan het stelen was. Khan smokkelde de documenten mee om zijn thuisland Pakistan te helpen een atoombom te ontwikkelen. Veerman trok aan de bel, maar kreeg van zijn leidinggevenden te horen dat hij zijn mond moest houden. Dat accepteerde hij niet, en als gevolg daarvan verloor hij zijn baan en werd hij op een gegeven moment zelfs afgeluisterd door de veiligheidsdienst. Dit klinkt als het plot van een spionagethriller, maar is bizar genoeg echt gebeurd.

In Splijtstof, dat overigens niet door Veerman zelf maar door schrijver Dirk van Delft geschreven is, herbeleef je dit spannende verhaal tot in detail.

#3. Ellen Laan

Seks! Een Leven lang leren

Ellen Laan (geboren in 1962, overleden in januari 2022) verwierf wereldwijde erkenning met haar onderzoek naar hoe vrouwen seksualiteit beleven. Laan werkte daarnaast jarenlang als seksuoloog en psycholoog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Haar kennis bundelde ze in het boek Seks! Een Leven lang leren, dat ze samen met seksuoloog Rik van Lunsen schreef. De vraag die centraal staat: hoe beleef je plezier aan seks? Dit is geen zelfhulpboek, maar heeft wel als doel je wegwijs te maken in hoe seks werkt. En dan hebben we het niet alleen over de bloemetjes en de bijtjes (dat weten we ondertussen wel), maar over communicatie en contact maken met jezelf en anderen.

#4. Hafid Bouazza

Paravion

Schrijver Hafid Bouazza (geboren in 1970, overleden in april 2021) heeft in zijn leven een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Een van zijn bekendste boeken is Paravion, een roman over drie generaties van dezelfde familie: opa, vader en zoon, die samen wonen in een dorp in Marokko.

In het boek emigreren steeds meer mannelijke dorpelingen naar Amsterdam en laten hierbij hun vrouwen achter, maar ze sturen nog pakketten terug naar hun oude dorp. ‘Per avion’ staat op de pakketten gedrukt: vandaar de titel. Paravion won de Gouden Uil Boekprijs en werd ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

#5. Otto Duintjer

Onuitputtelijk is de Waarheid

Otto Duintjer (geboren in 1932, overleden in november 2020) was filosoof en hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam. Naast de colleges die hij gaf, schreef hij boeken, waaronder Onuitputtelijk is de Waarheid, dat in 2002 werd gepubliceerd. Het boek bevat autobiografische elementen en volgt de reis van de schrijver naar een meer spirituele benadering van de filosofie. Levensbeaming is hierbij de eerste stap van het leerproces dat in het boek wordt uitgeschreven. 

Check onze lijstjes op Goodreads

Volg ons ook op Goodreads! Hier vind je alle boeken uit dit artikel: Wat blijft boekenlijst.

Dit is ook interessant