Op de vraag of ze zelf een vrijdenker is, geeft Moussaid stellig antwoord. “Ik ben een humanist, ik vind vrijheid heel belangrijk en je moet bepaalde paden durven begaan.” Ze is vooral geïnteresseerd in het waardesysteem daaronder en probeert altijd aandacht te geven aan meerdere perspectieven. “Je moet respect hebben voor ieders religie,” zegt ze. Maar Moussaid vraagt zich ook af of daar kaders voor zijn en hoe die er dan uitzien. “Moet je bijvoorbeeld vrouwen vrijlaten in alle keuzes die zij maken, zoals het dragen van een boerka of nikab, of komen we tot de conclusie dat sommige keuzes worden opgelegd, of misschien helemaal niet passen in onze samenleving?
“Of als we het hebben over besnijdenis bij meisjes, dan tolereren we dat absoluut niet. Maar waarom mogen jongensbesnijdenissen dan wel? In beide gevallen snijd je in gezonde kleine kinderlichamen. Het wordt een heel simpel gesprek als je het met elkaar eens bent, maar het is pas echt interessant als je juist die wrijving opzoekt. Dat doe je door gesprekken te voeren met mensen die anders denken dan jij.”
Ook haar vader bediscussieert zijn eigen religie, vertelt Moussaid. "Hij leeft bijvoorbeeld niet voor het hiernamaals, maar in het nu. Je moet nú een goed mens zijn. Maar, dat is wel een vrije opvatting. In die zin vind ik dat mijn vader ook een vrijdenker is, omdat hij autonoom is. Hij heeft het vermogen zijn eigen interpretaties te geven aan de opgelegde normen binnen zijn religie en de machtsstructuren te bevragen.”
Autonomie vindt Moussaid een heel belangrijk criterium van een vrijdenker. “Dat je het aandurft daarin positie te nemen. Dus dat je je niet conformeert aan een bepaalde groep, omdat je nou eenmaal bij een bepaalde groep hoort of wil horen. Dat is moeilijk, want je hebt de groep nodig om te overleven. Ook in de moderne tijd.”