“Dat klopt. Wij zien dat er vier verschillende waardes zijn die mensen belangrijk vinden en die de acceptatie van energieprojecten beïnvloeden. De eerste zijn biosferische waarden, dus in hoeverre mensen het milieu belangrijk vinden. De tweede zijn altruïstische waarden. Dat houdt in dat mensen het welzijn van anderen, van de maatschappij en toekomstige generaties belangrijk vinden. De derde zijn egoïstische waarden, die hebben we net al even besproken, en gaan over wat voor iemand persoonlijk belangrijk is, bijvoorbeeld de waarde van zijn of haar huis. En tot slot zijn er de hedonische waarden: mensen willen plezierig en comfortabel wonen.
Mensen vinden deze vier waarden allemaal min of meer belangrijk, maar er zijn verschillen in hoe ze die waarden prioriteren. Voor sommige zijn milieuwaarden erg belangrijk, en egoïstische wat minder en bij anderen weer andersom.
Ons idee is dat al deze waarden besproken moeten worden bij het uitvoeren van een energieproject. Dus we kunnen niet alleen maar blijven zeggen: ‘Het is goed voor het milieu, dus we moeten de windmolens plaatsen.’ We moeten ook rekening houden met wat voor invloed een project heeft op de egoïstische en hedonische waarden van mensen.
En andersom betekent het ook dat we niet alleen maar kunnen blijven focussen op dat een project betaalbaar moet zijn. Dat is namelijk één waarde, maar tegelijkertijd spelen waardes als dat mensen het milieu belangrijk vinden en voor toekomstige generaties willen zorgen ook mee. Als al deze waarden in de besluitvorming worden meegenomen, hebben mensen minder snel het gevoel dat ze vergeten worden of dat er niet naar hen wordt geluisterd. Dat kan dus de acceptatie van energieprojecten vergroten.”