Tipping points; met dit thema mochten de dichters en muzikanten van 'Spoken word sessies' aan de slag. Alweer het zevende seizoen waarvoor curator Manu van Kersbergen zoals altijd de verste vruchten uit de woordkunstboomgaard plukte.

Stel je het leven voor als de dans van een balletje in een kom. De kom symboliseert het stabiele systeem waarin jij - het balletje - je bevindt: een vertrouwde structuur waarin je routines en relaties zijn ingebed. In rustige tijden wiegt het balletje vredig heen en weer, het is een tijd van evenwicht, waarin de kom je omringt en ondersteunt. Maar wat nou als de wereld om je heen verandert? De kom begin te kantelen, of door een externe schok of juist door een geleidelijke, bijna onmerkbare verandering van binnenuit.

Het balletje staat op de rand van de kom, dit is het tipping point. Het moment van de waarheid, waarin een kleine beslissing, een nieuwe gedachte, een onverwachte ontmoeting het balletje onherroepelijk naar een nieuwe plek kan brengen. Een klein beetje extra druk, één zacht duwtje en alles verandert. Dit is het moment van transformatie, waarin je oude wereld verdwijnt en je je aanpast aan een nieuwe werkelijkheid. Deze transformatie begint na het tipping point.

De kracht van tipping points

Klimaatverandering, coronapandemie en economische crises herinneren ons eraan hoe snel stabiele systemen kunnen veranderen. Tipping points zijn er echter ook voldoende in je persoonlijke leven. Ieder mens beweegt als een balletje in diens eigen kom, die kantelt door gebeurtenissen: een nieuwe liefde, het verlies van een dierbare of een inzicht dat alles verandert. Zo ervaren we allemaal de kracht van tipping points. Ze nodigen ons uit om bewust en veerkrachtig te zijn, om open te staan voor verandering en kansen te grijpen.

Over de woordkunstenaars

Achteruit vooruit

Jesse Laport met Pieter de Graaf

In zijn werk wil de stadsdichter van Arnhem en dichter des Gelderlands stoeien met kinderlijke verwondering, volwassen vraagstukken en de frustratie die daarbij komt kijken. Jesse Laport, winnaar van onder andere De Johnnytrofee en de Amai-award, is schrijver, docent stemacteur en podiumdichter. Hij maakt voor zichzelf onderscheid tussen Instagrampoëzie, papieren poëzie en podiumpoëzie, waarmee hij te zien was op Lowlands, Geen daden maar woorden festival, Klokhuis en in Paradiso.

Zeevlam

Sophia Blyden met Judith Zoƫ Blijden

In haar proza en poëzie onderzoekt Sophia thema's als eenzaamheid, machtsverhoudingen en de grens tussen feit en fictie. Deze dichter en programmamaker laat zich met liefde inspireren door sprookjes, mythes en popcultuur. Sophia studeerde moderne letterkunde in Leiden en haar debuutbundel ‘Dobberen’ verscheen in september 2024 bij uitgeverij Querido, waarin een vrouw zich bevindt in de tussenruimte - tussen meisje en moeder.

Insomnia

Rico met Nienke van der Ploeg, Robin Kisjes, Lisi de Schepper, Sijmen de Jong en Marleen Stein

Ricardo McDougal, beter bekend als Rico, slingert zijn woorden al sinds begin deze eeuw in de ether. Hij begon ooit als rapduo met Blaxtar - die in 2021 een spoken word sessie opnam – en was later onderdeel van succesvolle hiphopformaties Opgezwolle en Fakkelbrigade, en nog weer later met solowerk samen met producers Kubus en A.R.T. Recentelijk maakte hij een hiphopvoorstelling voor kinderen (en hun ouders) Frenk de Slak. Voor 'Spoken word sessies' sloeg hij de handen ineen met Paul op den Camp en zijn muziektheatergroep Volgens morg.

Proxima B.

Myriem El-Kaddouri met Shaza

Als voorvechter van intersectionele gendergelijkheid schrijft de stadsdichter van Kortrijk over identiteit, verbinding en waarheid. In dit kader gaf ze op uitnodiging van de Belgische staat een speech bij de Europese Unie. In juni 2024 debuteerde ze met de bundel 'Hier ligt de waarheid in overdaad' bij Pelckmans. Daarnaast is Myriem mentor van een collectief jonge kunstenaars en curator van het Memento woordfestival.

Vertel het ze dan

Marrit Jellema met Onna Limb

De stijl van de stadsdichter van Leeuwarden laat zich het best omschrijven als rauw en eerlijk, ze schrijft persoonlijke en maatschappijkritische teksten en wil taboes bespreekbaar maken. Dit doet Marrit met een mix van spoken word, poëzie en muziek, waarmee ze al twee albums uitbracht: ‘Superpersoonlijk’ in 2021 en ‘Voor Altijd’ in 2023. Daarnaast is ze initiatiefnemer van het spoken word-podium Hoge woorden in Leeuwarden.

Laat me slapen

Ischa den Blanken met Bastian Benjamin

Ischa is schrijver, theatermaker en filosoof en onderzoekt welke facetten van het mens- zijn zich nèt buiten de taal ophouden. Zijn gedichten zijn persoonlijk en doorspekt met vragen, metaforen en paradoxen. Dit doet hij multidisciplinair: hij stond op podia, werkte voor festivals als Erfgoedfestival en het NFF en hij is de drijvende kracht achter het luisterfestival SCHELP. Ook vormt hij met Sam de Laat – die in 2023 een spoken word sessie opnam – het gelegenheidsduo Syrinx.

De Tempel

Ook voor het zevende seizoen is weer voor een bijzondere locatie gekozen als decor voor de 'Spoken word sessies'. Na het Concertgebouw, Het nieuwe instituut en Noordkade, is het dit jaar de beurt aan De Tempel in de Diamantbuurt in Amsterdam.

De Tempel werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd als onderkomen van de Theosofische vereniging, die zich als doel stelt ‘een kern te vormen van de universele broederschap der mensheid, zonder onderscheid van ras, geloof, geslacht, kaste of huidskleur’. Architect van De Tempel was Leendert van der Vlugt, ook de ontwerper van de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Het gebouw maakte op haar eigen manier verschillende tipping points en transformaties in de tijd mee. Zo fungeerde het gebouw een tijd als synagoge van de liberaal Joodse gemeente, confisqueerde de Duitsers in de oorlog het gebouw om nazipropagandafilms te vertonen, was het een Turkse moskee en deed het dienst als openbare bibliotheek. Inmiddels is de Tempel een creatieve broedplaats en het decor voor het zevende seizoen van 'Spoken word sessies'.

Kijk 'Spoken word sessies' 2023 hier

In het zesde seizoen ‘Spoken word sessies’ – waarin de vijftigste sessie wordt aangetikt – zien we de crème de la crème uit de spoken word-scene in dialoog gaan met composities van uiteenlopende muzikanten. Zes woordkunstenaars gebruiken hun stem om het thema ‘Humane economie’ te verwoorden. Dit keer met Amara van der Elst, Benzokarim, Veronique Efomi, Sam de Laat, Laura de Bruijn (LOE.) en Djé-Rimo. Samengebracht door curator Manu van Kersbergen, tegen de achtergrond van een tekenend decor, de voormalige mengvoedersfabriek cultuurhaven Veghel.