Op je Gezondheid

Chip in je Hoofd

We staan aan het begin van een revolutie in de ontwikkeling van hersenchips, zegt Nick Ramsey. "Als je kijkt naar het aantal mensen dat gebruik maakt van neurotechnologie, ga je een hele grote stijging zien in de komende twintig jaar." Samen met de hersenwetenschapper duiken we in de toekomst van de neurotechnologie.

19. Chip in je Hoofd

maandag 20 mei - NPO Luister

Elon Musks bedrijf Neuralink plaatste eerder dit jaar een chip in het hoofd van een verlamde man, die daardoor weer een potje schaak kan spelen. Dit soort hersenimplantaten worden steeds vaker gebruikt om de gezondheid te verbeteren en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Hersenwetenschapper Nick Ramsey was in 2016 de eerste wetenschapper ter wereld die een hersenimplantaat bij iemand liet aanbrengen. Nadia praat met hem over de mogelijkheden die de steeds geavanceerdere implantaten bieden. En kleven er ook risico’s aan?

Als eerste ter wereld kreeg Hanneke de Bruijne een BCI implantaat om thuis beter te kunnen communiceren. Ze lijdt aan de spierziekte ALS, door de implantaat kon ze jarenlang via een computer praten met haar omgeving. Elsie sprak haar dochter Margo over wat de behandeling voor haar en haar moeder heeft betekend.

In deze aflevering

Nick Ramsey

Nick Ramsey is hoogleraar neurochirurgie aan Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij houdt zich bezig met Brain-Computer Interface: geïmplanteerde elektroden, die ervoor zorgen dat ingesloten patiënten (mensen met het locked-in syndroom, waarmee ze niks meer kunnen bewegen) apparaten kunnen besturen door middel van breinactiviteit.

Margo Visser

Margo Visser was 13 jaar toen haar moeder Hanneke ALS kreeg. Met elkaar communiceren werd steeds ingewikkelder, tot het bijna niet meer mogelijk was. Als eerste patiënt ter wereld kreeg Hanneke een brein-computer interface, waardoor ze nog jarenlang makkelijker met elkaar konden blijven communiceren.

Ook interessant